Uporabno
1077 ogledov

Kaj vse morate vedeti pred izbiro pravega ležišča?

Dormeo
1/3
Dormeo
Se zbudite nenaspani, brez energije in z bolečo hrbtenico? Po vsej verjetnosti nočni počitek prebijate na ležišču, ki ni primerno za vas. Kdaj ste ga nazadnje menjali? Ste ga izbrali sami?

Zadosten in zdrav spanec je izjemno pomemben za naše dobro počutje. Vpliva tako na našo fizično kot psihično pripravljenost, da se bomo uspešno in polni energije spoprijeli s svojim vsakdanom. Vsi vemo, da smo neprespani razdraženi, težje razmišljamo in hitreje storimo napako. Zato moramo z zdravim življenjskim slogom in primernim spalnim okoljem poskrbeti, da bomo vsak dan uživali sproščujoč spanec, ki nas bo napolnil z energijo.

Na Japonskem ne poznajo "klasičnih" evropskih ležišč. Spijo na preprostih  pletenjačah imenovanih tatami. Nekateri jih zvečer enostavno razprostrejo v spalnici in jih zjutraj pospravijo, drugi imajo za njih posebne podstavke, ki so podobni našim lesenim posteljam.

Vaša hrbtenica vam bo hvaležna

Neprimerno ležišče je eden glavnih razlogov, da se zjutraj zbujamo neprespani in z bolečo hrbtenico. Ležišče naj bi menjali vsakih sedem do deset let. Tudi v najbolj kakovostno ležišče se bo v desetih letih vselilo približno deset milijonov pršic. Le pomislite, koliko iztrebkov so te majhne živalice zapustile v vseh letih, ko ste spali na vašem ležišču! Poleg tega staro ležišče z udrtinami, izboklinami in neravno površino vaši hrbtenici med spanjem ne nudi več nujno potrebne podpore. Posledica tega pa je boleča hrbtenica in premetavanje ter tako skrajšan spanec.

Dormeo | Avtor: Tudi Rebeka Dremelj spi na ležišču Dormeo. / Dormeo Tudi Rebeka Dremelj spi na ležišču Dormeo. / Dormeo

Ležišče se mora prilagoditi telesu in ne obratno

Pri izbiri ležišča je pomembnih kar nekaj dejavnikov – vaše spalne navade, teža, alergije, oblika telesa in podobno. Zato se morate na nakup ležišča dobro pripraviti. Pobrskajte po spletu, zapišite vse lastnosti ležišča, ki so vam pomembna (npr. dobra zračnost, če se veliko potite, ali možnost dveh ležišč z različnimi lastnostmi pri zakonskem ležišču) in se odpravite v specializirano trgovino, kjer vam bodo svetovali strokovnjaki.

utrujenost Promo Uporabno Ste utrujeni in nenaspani? Tako boste izboljšali spanec

Vprašanja, ki jih morate nujno zastaviti pred nakupom

  • Je ležišče primerno za moj spalni položaj?
    Preden se odpravite na trgovino preverite, v katerem spalnem položaju spite. Po navadi spite na hrbtu? Podporo potrebujeta ledveni del hrbtenice in vaše zatilje. Večino noči spite na boku? Ležišče mora dovoliti, da se vaša ramena in bok udrejo.
  • Ponoči se veliko potim/me vedno zebe, je to ležišče primerno zame?
    Kako dobro bo ležišče odvajalo oz. ohranjalo toploto je odvisno od materiala. Premislite, ali vam je ponoči hladno ali toplo in glede na to izberite primerno ležišče.

Največjo posteljo so leta 2011 predstavili na Nizozemskem. Postelja meri 26,5 metra v dolžino in 16,44 metra v širino.

Potenje postelja | Avtor: Profimedia Profimedia

  • Je ležišče primerno za mojo telesno težo?
    Telesna teža je lahko pomemben dejavnik pri izbiri trdote ležišča. Praviloma lažje osebe izberejo mehkejša ležišča, težje pa trša.
  • Koliko con ima ležišče?
    Cone ležišča različnim delom telesa nudijo ravno pravšnjo podporo. Preverite, če se cone za vas nahajajo na primernih mestih – ležišče s sedmimi conami ne more biti enako dobro za žensko visoko 1,52 m in moškega visokega 1,95 m.
  • Alergičen sem na prah in pršice. Je ležišče primerno zame?
    Za alergike in astmatike so najbolj primerna hipoalergena ležišča, ki tudi njim zagotavljajo nemoten spanec. Posebej primerna materiala sta (spominska) pena in mikrovlakna.

Zaradi prahu in pršic se teža ležišča čez leta veča, zato z menjavo ne odlašajte predolgo.

  • Je prevleka pralna?
    Pomembno je, da lahko snamemo prevleko ležišča in jo vsaj enkrat na leto operemo. To vprašanje je še posebej pomembno za alergike in astmatike, ki bodo prevleko prali pogosteje.
  • Je možno izbrati različni trdoti znotraj ležišča? (pri zakonskih ležiščih)
    Verjetnost je zelo majhna, da dvema partnerjema odgovarjata identični ležišči in lahko brez kompromisov izbereta skupno ležišče. Če ne želite razmika med ležiščema v skupni postelji, se odločite za zakonsko ležišče, ki je sestavljeno iz dveh ločenih jeder, kjer lahko partnerja izbereta različni trdoti glede na svoje potrebe. Primer takega ležišča sta zagotovo iMemory S Plus ter Air+ Select blagovne znamke Dormeo, saj se prilagodita željam obeh partnerjev.

Dormeo Promo Uporabno Vas partnerjevo premikanje ponoči zbuja?

Nujno preizkusite ležišče, najbolje kar doma

Ne bodite v skrbeh, če menite, da vam izbrano ležišče kljub vsemu ne bi odgovarjalo, saj vam izbrani proizvajalci nudijo testno obdobje, ki je zelo pomembno pri izbiri pravega ležišča. Tudi avta ne bi kupili brez testne vožnje, zakaj bi potem ležišče?

Dormeo svojim kupcem ponuja 100-dnevno poskusno dobo pri nakupu ležišč. Tako lahko ležišče preizkusite v udobju svojega doma in se 100-odstotno prepričate o nakupu. V primeru, da se na ležišču ne boste dobro naspali, vam bodo vrnili celotno kupnino.

Dormeo | Avtor: Dormeo Dormeo

Vir: Dormeo in Sit 'n Sleep