Uporabno
2007 ogledov

Kateri žar je pravi za vas?

Lesnina XXXL
1/6
Lesnina XXXL
S temperaturami več kot 20 stopinj se je začela sezona piknikov in vrtnih zabav.

Poleg plinskih žarov in žarov na oglje postajajo iz leta v leto bolj priljubljeni keramični žari, ki prepričujejo z izjemno sposobnostjo vzdrževanja temperature in vlage. V Evropi še manj znani keramični žari, ki prihajajo z Japonske, kjer žare te oblike uporabljajo že tisoče let, so tudi v Sloveniji že uspeli prepričati marsikaterega mojstra žara.

Lesnina XXXL Promo Uporabno Naj se vrtna sezona začne

Tako vas bo prepričal

Keramični žari so narejeni iz keramične školjke, na notranji strani pa so obloženi s šamotno glino, podobno kot naše tradicionalne krušne peči. Material in način izdelave zagotavljata odlično izolacijo, visoko učinkovitost in sposobnost vzdrževanja izredno visokih ali zelo nizkih temperatur za daljše obdobje (od 100 do 400 stopinj Celzija). Keramični žari so vsestranski – v njih lahko spečemo hrustljave zrezke, pice, kruh, pripravimo pa lahko tudi dimljene jedi.

Žar je srce letne kuhinje, zato pri nakupu pazite na kvalitetno izdelavo žara, ne glede na to ali se boste odločili za plinski žar, keramični žar ali žar na oglje.

Lesnina XXXL | Avtor: Lesnina XXXL Lesnina XXXL

Pri peki s keramičnim žarom boste porabili do 50 % manj oglja kot pri običajnem žaru na oglje. Prav tako bo priprava na samo peko hitrejša – keramični žar bo pripravljen v 15 minutah, medtem ko žar na oglje pripravljamo vsaj 40 minut preden lahko nanj položimo surovo hrano. Še ena prednost keramičnih žarov je vzdržljivost. Okrogli žari na oglje, ki so izdelani iz kovine, se bodo ob dolgotrajni uporabi začeli krčiti, po večletni uporabi tako pokrov žara ne bo več možno popolnoma zapreti – prišlo bo do izgube toplote. Keramični žari so izredno trpežni, zato vas bodo ob pravilnem vzdrževanju spremljali vse življenje.

Keramični žari so precej dražji od žarov na oglje in plinskih žarov. Čeprav svojo ceno upravičijo z ekonomičnostjo in vsestransko uporabnostjo, se mnogi raje odločijo za konvencionalne žare.

Lesnina XXXL Promo Uporabno To ne sme manjkati na vašem vrtu

Kateri je pravi za vas? Plinski žar ali žar na oglje.

Plinski žar ali žar na oglje? Vprašanje, ki si ga zastavi prav vsak, ki razmišlja o nakupu žara. Eni in drugi imajo svoje pozitivne in negativne strani, odločite se pa za tistega, ki bo izpolnil vaše najpomembnejše kriterije.

Ob nakupu kakovostnega žara ne pozabite tudi na kvalitetne pripomočke za žar, ki vam bodo peko olajšali.

Lesnina XXXL | Avtor: Lesnina XXXL Lesnina XXXL
Plinski žari so preprosti za uporabo. Pripravljeni so v nekaj minutah, samo pritisnete na gumb, počakate okoli 10 minut in peka se lahko začne. Ni vam treba skrbeti za oglje, brikete ali les. Kvalitetni plinski žari (npr. Napoleon žari) so zelo vzdržljivi, praviloma vam bodo služili dlje kot žari na oglje.

Plinski žari so tako bolj praktična izbira, a jim žal zmanjka pri okusu, tako vsaj menijo nekateri pristaši žarov na oglje. Pri peki z žarom na oglje namreč prav oglje daje jedem specifičen dimljen okus, ki ga s plinskimi žari ni mogoče doseči - hrana pečena na kakovostnem oglju bo imela tisti pravi okus peke na žaru.

Kvalitetne žare in dodatke najdete v poslovalnicah Lesnine po vsej Sloveniji.

Lesnina XXXL | Avtor: Lesnina XXXL Lesnina XXXL