Uporabno
193 ogledov

Kineziologinja Teja Ličen: “Gibanje je rešitev za odpravo težav!”

Moje gibanje Moje gibanje
Preberite intervju z mlado kineziologinjo, Tejo Ličen.
Pogovarjali smo se z mlado kineziologinjo, Tejo Ličen, ki se ukvarja z odpravo akutnih in kroničnih težav, ter osebnim trenerstvom tistih, ki se želijo gibati učinkovito in brez bolečin. 

Dandanes se še vedno pojavi kdo, ki ne ve kaj je Kineziologija. A nam lahko razložite, s čim se ukvarja kineziologija?

Kineziologija je veda, ki se ukvarja z gibanjem. Izhaja iz grške besede “Kinesis”, ki pomeni gibanje. Tako da, v kolikor lahko povzamem, se kineziologija, ukvarja z odpravljanjem težav poreko gibanja. Se pa ne ukvarja samo z odpravljanjem težav, ampak tudi izboljšanjem fizičnega stanja, tako zdravih kot kliničnih populacij kot so rakavi bolniki, srčni bolniki, diabetiki in podobno. Nekateri kineziologi se ukvarjajo tudi s kondicijsko pripravo športnikov, tako da kineziologija ponuja širok spekter delovanja, potem je pa samo odvisno od posameznika, kje se najde in se specifično bolj usmeri.

Vi se veliko ukvarjate z odpravo akutnih in kroničnih težav. Kaj menite, da je pri tem najbolj pomembno?

Da gledamo na telo celostno in ne samo na boleči predel ki povzroča bolečino, saj je skoraj vedno vrok nekje drugje. Center našega telesa sta prsni koš in medenica, ter če ta dva ne funkcionirata skladno oziroma korektno, bodo skušali to slabo funkcioniranje nadomestiti drugi predeli, kot so stopala, kolena rame in podobno, kar pa privede do obrab, natrganin, zvinov in vseh ostalih oblik poškodb in obrab.

Torej na primer, ko nekoga boli koleno, ne smemo samo krepiti obkolenskih mišic?

Točno tako! Treba je pogledati, kaj se dogaja z biomehaniko telesa posameznika in zakaj je to koleno začelo boleti. Saj če gremo, smo krepiti koleno, v sklepu pa se ne dogaja ustrezna rotacija tibije in stegnenice med gibanjem, se tudi mišice ne bodo učinkovito krepile in pripomogle k uspešni odpravi bolečine. Tudi ko sedaj gledam za nazaj in kako nas učijo o specifikah vseh poškodb, zna predstavljati to za posameznika zelo velik zalogaj, si zapomniti in aplicirati v praksi. V kolikor pa se naučimo razumeti biomehaniko telesa, spoznamo, da je vse povezano in postane vse logično.

Kako pa ste spoznali podrobnosti biomehanike telesa?

Niti ne toliko preko knjig, ampak preko mentorja iz Amerike ter dnevnega študiranja in razmišljanja ob plastičnih modelih medenice, stopala in podobno ter vse skupaj vpeljevala v prakso, kjer se pa zagotovo največ naučiš. Praksa je tista, ki ti vedno pomaga vpeljati teorijo v specifični zasnovo in primer posameznika pred tabo. Tako da, v kolikor koga vse to bolj podrobno zanima, sem želela še omeniti, da nudim tudi mentorstvo mladim nadobudnim in motiviranim kineziologom, fizioterapevtom, ter drugim specialistom rehabilitacije.

Moje gibanje | Avtor: Moje gibanje Moje gibanje

Kako pa je videti vaš pristop k odpravi bolečin in težav?

Na začetnem posvetu najprej skozi pogovor spoznam posameznikove navade ter zgodbo, skozi katero so se mu pojavile težave. Nato pa preko enostavnih gibalnih testov si uspem sestaviti sliko v prostoru in prepoznati kakšnih kompenzacij se telo oklepa. Nato pa na podlagi le-te izberem ustrezne začetne vaje, s pomočjo katerih začneva s posameznikom te kompenzacije odpravljati, ter ustvariti bolj učinkovito gibanje tudi pri zahtevnejših vajah.

A uporabljate enak sistem tudi pri osebnem trenerstvu?

Seveda. Vsak posameznik je drugačen in vsi imamo kompenzacije. Gre samo za to, da te kompenzacije učinkovito odpravimo, da je lahko potem posameznik bolj uspešen pri treningu in si ne “škodi” z dodatnim nabiranjem teh kompenzacij. Potem so pa vaje za moč podobne tistim v fitnesu, ki pa so prilagojene na fizično pripravljenost in sposobnost posameznika ter njegove želje in cilje. Zato mi je tudi všeč slogan: ”Gibanje po meri posameznika”.