Uporabno
3085 ogledov

Tako tudi majhno stanovanje postane dom

pohištvo
1/12
Zdi se, da je majhna stanovanja lažje opremiti, saj potrebujemo manj pohištva. Pa ni tako. Zamisli je pogosto izpeljati težje kot v velikih stanovanjih. Zbrali smo nekaj nasvetov, kako tudi majhno stanovanje postane izjemno prijeten dom

Za nekatere je opremljanje stanovanja veliko zadovoljstvo in veselje, za druge pa stres. V neskončni ponudbi pohištva in drugih elementov se lahko hitro izgubite in tudi napačno odločite. Končni rezultat pa pogosto, žal, ni prijeten dom, o katerem ste sanjali.

Če je vaše stanovanje majhno, je zadrega lahko še toliko večja

Zato je prva pametna odločitev, ki jo lahko sprejmete, da izberete zaupanja vrednega proizvajalca pohištva, ki vam bo zaradi dolge tradicije in izkušenj lahko svetoval in vam pomagal skozi proces opremljanja prav vseh prostorov. In še nekaj je zelo pomembno. Stanovanje boste veliko lažje opremili, če izberete proizvajalca, ki izdeluje pohištvo za vse prostore. Tako boste lahko vse dobili na enem mestu in pohištvo za različne prostore lažje kombinirali.

pohištvo | Avtor:
„Pri izbiri pohištva je vedno treba upoštevati velikost posameznih prostorov in stanovanja kot celote, še posebej, če je to zasnovano odprto. Upoštevati je treba tudi osvetljenost prostorov, življenjske navade stanovalcev, njihove potrebe in želje, slog, nikakor pa pri tem spregledati proračuna,“ pravijo v Alplesu, kjer pohištvo izdelujejo že od leta 1955.

pohištvo | Avtor: arhiv Alples arhiv Alples
Pohištvo ne sme zmanjšati prostora

Tudi majhno stanovanje mora imeti vse elemente pohištva za udobno bivanje, vendar, kot pravijo v Alplesu, se je dobro držati načela manj je več. V ospredje naj stopita premišljenost in racionalnost, pohištvo ne sme biti preveliko, zavzeti ne sme preveč prostora, namesto masivnih je bolje izbrati lažje kose. Pohištvo ne sme prostora optično zmanjšati.

V majhnih stanovanjih je običajno najboljša izbira večnamensko pohištvo, s čimer se lahko izognete nepotrebnim kosom. Zelo učinkovito pa lahko izkoristite tudi prostor na stenah, ki ga opremite s policami in drugimi visečimi stenskimi elementi. V Alplesu svetujejo še, da izbirate pohištvo svetlejših barv oziroma odtenkov, saj bo zaradi njih prostor svetlejši in zračnejši.  

pohištvo | Avtor:
Kuhinja v majhnem stanovanju

Ne glede na to ali ste strastni kuhar ali kuhate le občasno, si tudi v majhnem prostoru lahko uredite funkcionalno kuhinjo. Pomembno je le, da so glavni elementi, štedilnik, pomivalno korito z delovnim pultom in hladilnik primerno oddaljeni, da bo kuhanje kar se da priročno. Če je prostora res malo, lahko kuhinjo in jedilnico povežete le s kuhinjskim otokom ali podaljšanim pultom, ki bosta nadomestila jedilno mizo. Če je prostora dovolj, pa v stilu kuhinje izberete jedilno mizo in stole, ki so narejeni iz lahkih materialov.

V Alpelsu vam bodo pri načrtu majhne kuhinje in jedilnice pomagali svetovalci, ki brezplačno prav za vaš prostor naredijo tudi 3D-izris, da si ga boste lažje predstavljali.

pohištvo | Avtor:

Kuhinja Promo Uporabno Duša doma, za katero si je treba vzeti čas

Dnevna soba, povezana s kuhinjo in jedilnico

Kuhinja in jedilnica si v majhnih stanovanjih prostor običajno delita z dnevno sobo, zato naj bo oprema vseh treh zaključena celota. Obvezna oprema tega dela prostora je udobna sedežna garnitura, v majhnih stanovanjih bo to verjetno dvo- ali trised, prostor za televizijo in kakšna omara, regal, poličnik. „Nikakor ne uporabljajte različnih barv in materialov, naj vse skupaj deluje kot povezana celota. Za okrasje poskrbijo slike, lestenci, vaze, kipci in podobno. Poiščite središčno točko in opremo za dnevno sobo postavite okoli nje,“ svetujejo v Alplesu.

pohištvo | Avtor:
V spalnici se ne smete počutiti utesnjene

Posebno pozornost velja nameniti opremi spalnice ali spalnega prostora, če opremljate garsonjero. V prostoru, ki je namenjen počitku in sprostitvi, se ne smete počutiti utesnjene, zato naj bodo v njem le najbolj nujni kosi pohištva, postelja, nočna omarica, garderobna omara in kakšna polica na steni.

pohištvo | Avtor:
„Elementi naj bodo nujno v enakem stilu, iz enake kolekcije, da se popolnoma ujemajo. Če potrebujete veliko prostora za shranjevanje, izberite posteljo, ki ima prostor pod vzmetnico ali za to namenjen predal. Če imate prostor za garderobno omaro, pa naj bo vgradna, seveda so izdelane popolnoma po meri, da maksimalno izkoristite prostor.“

Tudi pohištvo v spalnici naj bo v umirjenih barvah, prostor pa raje popestrite s posteljnino, preprogami, zavesami.

pohištvo | Avtor: arhiv Alples arhiv Alples
Otroška soba naj raste z otrokom

Posebno poglavje je oprema otroških sob. Prav tem v Alplesu posvečajo še posebno pozornost in pri razvoju vključijo vse pomembne dejavnike: neškodljive materiale, varnost, funkcionalnost. Pohištvo mora biti prilagojeno otrokovi starosti, saj gre ta pri odraščanju skozi zelo različne faze, ki narekujejo njegove potrebe.

pohištvo | Avtor: arhiv Alples arhiv Alples
Ker njegove sobe ne boste v celoti zamenjali vsakih nekaj let, v Alplesu svetujejo, da izberete pohištvo, ki bo raslo z njim. To so pohištveni programi, ki jih lahko nadgrajujete, ali pa dokupite le posamezne nove kose. V začetku skupno sobo za dva malčka z leti spremenimo v dve popolnoma samostojni sobici in to samo z dokupom nekaterih potrebnih kosov pohištva. Ti so zasnovani tako, da jih otrok lahko prestavlja po sobi in si posamezne kotičke uredi po svoje glede na potrebe v določeni starosti.

Pomembni sta tudi kakovost in trajnost

Na koncu naj poudarimo, da ni pomembno le, kako je pohištvo videti in kako ga lahko med seboj kombinirate, da ustvarite všečen dom, pomembno je tudi, kako in iz česa je narejeno. V Alplesu pohištvo izdelujejo iz neškodljivih materialov, pogosto tudi iz recikliranih, s čimer kar najmanj obremenjujejo okolje. Lesene dodatke pa kombinirajo s steklom in kovino. Zato lahko rečemo, da je njihovo pohištvo kakovostno in trajnostno, narejeno po principu krožnega gospodarstva, saj v toplarni iz lesnih odpadkov in ostankov biomase pridobivajo toploto in elektriko s katerima oskrbujejo Železnike.

Če opremljate stanovanje, majhno ali veliko, ali pa hišo, vas vabijo, da obiščete njihovo spletno stran https://www.alples.si/sl/, pregledate izjemno ponudbo vrhunskega pohištva za vse prostore po ugodnih cenah, se naročite na posvet ali obiščete njihov najbližji razstavni salon. Lahko jih tudi pokličete na telefonsko številko 04 51 18 304 ali jim pišete na alples@alples.si.