Uporabno
3765 ogledov

To so napake, zaradi katerih nikakor ne shujšate

Postava, hujšanje, dieta, vadba Profimedia
Zagotovo se je že vsak od vas vsaj enkrat v življenju lotil hujšanja. Ali pa si je vsaj želel učvrstiti telo, priti do lepše oblikovane, bolj mišičaste postave. Pa nikakor ni šlo. Vas zanima, kaj delate narobe? Preverite v nadaljevanju.

Izguba odvečnih kilogramov in mišičasta postava sta nekaj, kar ne pride kar samo po sebi in še zdaleč ne zlahka. Pri hujšanju in oblikovanju telesa gre za kombinacijo ustrezne prehrane in pravilne telesne aktivnosti. Največkrat je za to, da vaše hujšanje ne poteka tako, kot bi si želeli, krivo naslednje …

Debelost, teža, tehtnica, kilogrami | Avtor: Profimedia Profimedia

Pozabljate na trening za moč

Tisto, kar je ključnega pomena za to, da boste fit in da se boste dobro počutili v svoji koži, je redna telesna aktivnost. Če pazite pri prehrani, pa nič ne telovadite, potem vaše hujšanje ne bo tako uspešno, kot bi lahko bilo. Na ta način boste sicer izgubili nekaj odvečnih maščob in tehtnica bo kazala manj, a brez telovadbe vaše telo ne bo čvrsto in lepo oblikovano. Za lepo oblikovano postavo je poleg izgube kilogramov treba delati trening za moč vsaj trikrat tedensko. 

Če ste obupali nad vsemi shujševalnimi metodami, potem je Fitnes center BIT prava izbira za vas. Njihovi strokovno usposobljeni osebni trenerji vam prisluhnejo in vas motivirajo, da dosežete želene rezultate.

Fitnes, trening, vadba, osebni trener, mišice | Avtor: Profimedia Profimedia

Zanemarjate aerobno vadbo

Za uspešno izgubo odvečnih kilogramov je obvezna aerobna vadba, s katero izgubljate odvečne maščobe, ki so najbolj moteče. Tudi aerobno vadbo je treba vključiti v trening vsaj trikrat tedensko. Poleg teka lahko v aerobni trening vključite tudi kolesarjenje, rolanje in razne skupinske vadbe.

Nimate osebnega trenerja

"Pomoč osebnega trenerja je namenjena vsem začetnikom, ki se soočajo s pomanjkanjem motivacije in imajo težave z napredkom v fitnesu. Osebni trener poskrbi in vam zagotovi osnovno življenjsko energijo, aktivirale se bodo vaše mišice in izboljšali boste njihov tonus, poleg tega pa boste izboljšali še funkcionalnost in elastičnost svojega telesa. Počutili se boste bolj samozavestno, vitalno in močno," povedo v Fitnes centru BIT, kjer vam nudijo osebno trenerstvo z garancijo.

Fitnes, trening, vadba, osebni trener, mišice | Avtor: Profimedia Profimedia

Stradate

Premalo telovadbe je le eden od razlogov, da ne shujšate in da vaša postava ni takšna, kot bi želeli. Drugi, nadvse pomemben segment, pa je prava prehrana. Pravzaprav je ta temelj vsakega hujšanja.

Velika napaka v boju z odvečnimi kilogrami je stradanje, ki lahko naredi več škode kot koristi. Med drugim stradanje pogosto vodi v tako imenovan 'boomerang efekt', saj se mnogi po odrekanju priljubljeni hrani in lakoti po določenem času zatečejo v drug ekstrem – prenažiranje s priljubljenimi živili.

Ključ do uspešnega hujšanja, ki ne bo škodilo vašemu zdravju, je torej redno, manj kalorično prehranjevanje, ki zajema pravilna živila. Stradanje bo, kot že rečeno, naredilo več škode kot koristi, kajti naš organizem je narejen tako, da bo začel pri hudem primanjkljaju najprej 'porabljati' mišice, šele potem bi v primeru stradanja prišlo na vrsto topljenje odvečnih maščob. Zato se hujšanja lotite odgovorno. Jejte petkrat dnevno – tri glavne obroke in dve malici, a sestava vaših obrokov naj bo primerna cilju, ki ste si ga zadali, hkrati pa naj zadovolji vse dnevne potrebe po hranilih.

piškoti, dieta, ženska | Avtor: Profimedia Profimedia

Pretiravate s sadjem in sadnimi sokovi

Ste se odpovedali kalorični, redilni hrani, kot so ocvrti zrezki, tortice, čips in podobno, pa še vedno tehtnica ne kaže nič manj? Krivec za to se morda skriva v sadju in sadnih sokovih. Ker se v sadju nahaja veliko naravno prisotnih sladkorjev, z njim ne gre pretiravati, če se lotevate hujšanja. Sploh ne zvečer. Sadje je seveda pomemben vir vitaminov in mineralov, zato ga vsekakor morate vključiti na svoj dnevni jedilnik, a morda raje zjutraj in dopoldan, ko ste v pogonu in vaš organizem pridno sproti porablja zaužite kalorije. Poleg tega raje posezite po sadju, ki ima malce manj sladkorja. Sadne sokove pa nadomestite z navadno ali mineralno vodo.

Jeste premalo beljakovin

Mišice potrebujejo beljakovine, zato je takrat, ko se lotimo treniranja in ko si želimo izklesati postavo, zelo pomembno, da jemo dovolj z beljakovinami bogate hrane. Največ jih najdemo v mesu, ribah in morskih sadežih, v jajcih in oreščkih, pa tudi v nekateri zelenjavi, stročnicah in žitih (na primer v fižolu, čičeriki, kvinoji, brokoliju, soji).

Koliko beljakovin potrebujemo, je seveda odvisno od vsakega posameznika. Priporočen dnevni vnos beljakovin se izračuna glede na telesno težo osebe. "Odrasel človek potrebuje med 0,8 in 1,9 g beljakovin na kilogram telesne mase. Vnos beljakovin naj bi predstavljal približno 10–15 % skupnega energijskega vnosa," piše Nacionalni program o hrani in prehrani Prehrana.si.

Beljakovine, dieta, hujšanje | Avtor: Profimedia Profimedia

Če hočete torej navduševati s čvrstimi mišicami in se znebiti tistih nekaj odvečnih maščobnih blazinic okrog trebuščka, bokov in zadnjice, poskrbite za zadosten dnevni vnos beljakovin, nekoliko pa zmanjšajte vnos sestavljenih ogljikovih hidratov (glavna sovražnika hujšanja sta bel sladkor in bela moka) ter slabih, nasičenih maščob, ki so nenazadnje tudi glavni sovražnik zdravega srčno-žilnega sistema.

Če bi se želeli v boj z odvečnimi kilogrami podati pod vodstvom izkušenega osebnega trenerja, potem ne odlašajte in si svojega trenerja zagotovite še danes! Kontaktirajte Fitnes center BIT, kjer vam nudijo osebno trenerstvo z garancijo!