Uporabno
788 ogledov

Vadbi, ki skrbita za dušo in telo

Intersport Intersport
Joga in pilates sta tudi v Sloveniji izredno priljubljeni vadbi, ki ju lahko posamezniki izvajajo tako doma kot v obliki vodenih vadb. Pri tem je pomembna primerna oprema, ki omogoča pravilno izvajanje različnih vaj.

Joga je starodavna indijska filozofija, ki naj bi vadečim pomagala doseči telesno in duševno uravnovešenost. Povezuje dihalne vaje in asane (tj. telesne položaje). Kdor se z jogo ukvarja rekreativno, se je zanjo najbrž odločil zaradi želje po sprostitvi, utrjevanju mišic in povečani gibljivosti.

Intersport | Avtor: Intersport Intersport
Joga je primerna za vse starostne skupine in stanja telesne pripravljenosti, zato je priljubljena tudi med starostniki. Asane učinkujejo na celotno telo, razgibajo sklepe in utrjujejo mišice. Vadba pozitivno vpliva tudi na koncentracijo, premagovanje stresa in umirjanje živcev.

Poudarek je na šibkejših mišicah

Začetnik vadbe pilates je nemški trener Joseph Pilates, ki je z različnimi vajami želel pomagati poškodovanim športnikom in plesalcem pri regeneraciji in vzdrževanju telesne pripravljenosti. Poznamo več kot 500 različnih pilates položajev, katerih osnovna naloga je krepitev mišic, povečanje gibljivosti in ravnotežja.

Intersport | Avtor: Intersport Intersport

Kakor joga je tudi pilates primeren za posameznike različne starosti, ne glede na njihovo telesno pripravljenost. Pilates vaje med drugim izboljšuje telesno pripravljenost, utrjujejo pravilno telesno držo in se lahko tudi izvajajo med rehabilitacijo po poškodbah.

Pripravite se na uspešno vadbo s primernimi pripomočki

Osnovno opremo za jogo in pilates sestavljajo primerna oblačila in udobna podloga, na kateri boste lahko izvajali vse vaje. Za pilates izberite nekoliko debelejšo podlogo (med osem do 15 milimetrov debeline), za jogo pa nekoliko tanjšo (štiri do pet milimetrov debeline). Oblačila naj bodo udobna, da se boste lahko v njih dobro gibali, a ne preveč ohlapna, saj vam bodo pri izvajanju vaj v napoto.

Intersport nudi bogato izbiro različnih športnih oblačil in podlog, kjer bo prav gotovo vsak našel pravi izdelek zase. Izredno priljubljeni so izdelki znamke Energetics, ki nudijo odlično kvaliteto po privlačni ceni.

Medtem ko pri jogi ne uporabljamo veliko dodatkov, nam je pri pilatesu v pomoč kar nekaj premišljenih pripomočkov. To so med drugim elastični trakovi, žoge, obroči, kvadri in valji. Tudi če boste obiskali vodene vadbe, kjer vam bodo na voljo pripomočki vadbenega centra, premislite o nakupu svojih, saj boste tako lahko vaje uspešno izvajali tudi doma.

Astrorun | Avtor: Intersport Intersport

Vir: Better Health Channel