16 ogledov

V čem se skriva lepota?

Lepota ni samo na naslovnicah. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Reče se, da je lepota v očesu opazovalca, kar je običajno res. Ko gledate metulja, lahko občudujete prelepe barve njegovih kril ali pa ga vidite le kot navadno letečo gosenico.

Toda tega izreka o lepoti se le redkokdaj spomnimo, ko se pogledamo v ogledalo. Še posebej to velja za ženske. Takrat običajno vidimo samo napake. Mozolj se nam zdi grozen – kot da ne bo izginil že čez kakšen dan. Gubice okoli oči – kot da se jim posmehljivo reče ''smejalne''. Obrvi se zdijo predebele ali pretanke, odvisno od tega, kaj je v modi. Lasje nevpadljivi. Telesna višina prevelika ali premajhna (nekje ravno palčice veljajo za najlepše, drugje cenijo dodatne centimetre).   

Potem pa greste recimo na potovanje v eksotične dežele, kjer je vaš videz nenavaden. V nekaterih deželah se jim bodo zdele te razlike grde, v drugih bo prav to, zaradi česar veljate v vašem okolju za povprečne, predmet navdušenja in občudovanja. A vaš videz se ni spremenil – le druge oči vas opazujejo. Lepota je torej zares v očesu opazovalca.

Naj boli, da bomo le lepi
Racionalno vemo, da se standardi lepote vseskozi spreminjajo, spomnimo se le na barok in izraz ''baročna lepotica'', ko suhice niso bile konkurenčne. Vemo, da milijarde žensk in moških niso videti kot fotomodeli, takšnih je le malo – ali to pomeni, da so vse te milijarde enostavno grdobe? Racionalno vemo, da niso, čeprav se je v to težko prepričati. Da bi ustrezali zamišljenemu (izmišljenemu) idealu, ki se vseskozi spreminja, smo pripravljeni uživati najrazličnejše preparate ali pa se podvreči ravnanju, za katero vemo, da ni najbolj zdravo (na primer sončenje v solariju). Pripravljeni smo na nošenje neudobne obutve, ki nam lahko povzroči resne zdravstvene težave, plačujemo lepotnim kirurgom, da nam spremenijo obliko nosu, prsi, ušes, ustnic … Pristajamo na idejo, da je biti nekaj centimetrov višji ali bolj vitek, drugačnih potez in postave vredno bolečin in morebitnih zdravstvenih nadlog. Le redko pa se spomnimo, da lepota ni v tem.  

Lepota je tisto, kar mož vidi, ko pogleda ženo, s katero je skupaj že trideset let in jo ima še vedno rad. Lepota je v tem, kar vidite v ljudeh, ki so vam dragi (niso vsi manekeni ali manekenke, kajne?), in tudi v tem, kar vam drage osebe vidijo v vas. Lepota je v očesu opazovalca, zato le poglejte v ogledalo, tudi tam jo lahko najdete.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.