Vizita za živali > Festival
12440 ogledov

Boji se, da bo izgubila hčerkico

Fotografija je simbolična
“S takšno diagnozo dajo zdravniki deset let življenja … Jaz bom hčerkico spravila do kruha,” je odločna bolna mamica.

Na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje se iz dneva v dan soočajo z novimi stiskami družin, ki ne zmorejo dostojnega življenja. Bralci Žurnala24.si lahko s poljubnimi donacijami pomagate spodaj omenjeni družinici, ki jo poleg nepredstavljivih zdravstvenih težav pestita še huda revščina in pomanjkanje. Mati se med drugim boji, da bi zaradi revščine izgubila hčerkico.

Kruta usoda družine nas je prepričala, da ji bomo pomagali tudi na naših dveh brezplačnih dogodkih, namenjenih predvsem družinam: na Festivalu za ljubitelje živali v Novi Gorici, ki bo 27. maja, in na Festivalu za ljubitelje živali v Domžalah, ki bo 10. junija. Nekateri sodelujoči na dogodkih bodo v zameno za poljubne donacije družini podarjali svoje storitve ali izdelke. Več o dogodkih v spodnjem članku.

Festival za ljubitelje živali Dogodek za otroke Vizita za živali Festival za živali letos na dveh lokacijah

Oče bolnik, invalid in reven

Mojca (pravo ime je znano uredništvu) ima Parkinsonovo bolezen, kot jo je imela že njena mati, ki je premlada umrla. Mojca svojega očeta ni poznala, po mamini smrti je imela ob sebi le svojega partnerja, s katerim imata šestletno hčerkico.

Prve težave z zdravjem je Mojca opazila kmalu po rojstvu. Ko je bila hčerkica stara nekaj mesecev, je oče doživel prvo možgansko kap. Mojca je imela vse hujše težave s spominom, govorom, celjenjem ran, želodcem, veliko je hodila k zdravnikom, izgubila službo, z možem sta se začela prepirati in obtoževati.

“Oče hčerkice pomaga ter sodeluje pri vzgoji hčere in je zmeraj na voljo, kadar ne zmorem, sem v zdravilišču oziroma v bolnišnici. Žal so se najine poti razšle zaradi zdravstvenih težav. Dogovorila sva se, da v dobro hčerkice raje prej, kot pa da pride do velikih zamer in sovraštva,” nam je pojasnila Mojca.

Sicer pa tudi oče nima denarja in je zaradi zdravstvenih težav veliko po bolnišnicah, je tudi invalid in nezaposljiv. “Na mesec prejema 270 evrov, moral pa bi plačevati preživnino v višini sto evrov,” pojasnjuje Mojca. Preživnine ni prejela že od januarja, saj je zaradi hude zime dodatno plačeval za kurjavo: “Sama ne morem biti tako nesramna in mu odvzeti še to malenkost ter ga pustiti na mrazu. Konec koncev je človek, oče moje hčerkice in nekdo, ki kljub vsemu zmeraj pomaga, ko lahko.” Trenutno čaka na operacijo hrbtenice, v zadnjih dveh letih je bil že dvakrat na operaciji sklepov.

Propadajo tudi zobje

Pri Mojci je trajalo tri leta, preden so zdravniki potrdili diagnozo in našli prava zdravila. “Ko sem menjala zdravila, je bilo grozljivo, imela sem privide, vse me je srbelo … Preden smo našli zdravila, ki pomagajo in se lahko vsaj normalno pogovarjam, je trajalo res dolgo,” se spominja Mojca.

Težave ima tudi z želodcem, z operacijo so ji odstranili večino želodca in požiralnika. “Vonj upada, okusa nimam več, tudi sline nimam več, zobje so mi začeli propadati, ne morem si privoščiti bele plombe,” pravi.

“Moja koža je zelo suha, lasje mi izpadajo, primanjkuje mi vitaminov, jesti ne morem, ker mi je slabo zaradi želodca in vseh zdravil. Potrebovala bi kreme, pa stanejo, potrebovala bi tesne nogavice, a stane samo en takšen par 28 evrov,” našteva.

Velike težave ima z ramenom, desna rama ji je že odpovedala, zaradi hrbtenice ne more normalno sedeti in se mora podpirati z blazinami. “Temu rečejo degenerativne spremembe, ampak jaz se ne smem vdati. Težave imam že s samo hojo ali gospodinjskimi opravili. Da vi olupite krompir, potrebujete pet minut. Jaz potrebujem eno uro,” je dejala.

“Ponavadi dajo zdravniki takemu bolniku okoli deset let življenja. Amapak jaz se bom borila in hčerkico spravila do kruha,” je odločena. Trenutno ima zdravila proti tresenju, za izboljšanje pozornosti, zdravila za spanje, zdravila za čvrste mišice, da lahko stoji, ima zdravila, ki omejujejo pozabljanje … Na dan zaužije 16 tablet, protibolečinskih tablet pa lahko vzame zelo malo zaradi težav z želodcem.

Hčerkica nima osnovnih dobrin

Mojca pojasnjuje, da je hčerkica zelo pametna in napredna. Bolezen staršev jo žalosti, a kljub temu kaže vedrino in veselje do življenja. Mojci pa je hudo, ker ji ne more omogočiti niti osnovnih dobrin.

“Ko greva v trgovino, seštevam cente in evre, ne morem ustreči njenim željam. Tudi z oblekami so težave, saj pri socialnih organizacijah najbolj primanjkuje prav teh številk,” pojasnjuje.

Mojca prejema na mesec otroški dodatek, varstveni dodatek, pokojnino in socialno pomoč, vse skupaj v vrednosti 606 evrov. Samo najemnina in stroški s stanovanjem pa znesejo 510 evrov.

“Preživnine ne prejemamo od januarja, stroški hrane in življenja pa so veliki. Ko je hčerkica bolna, ne morem kar v lekarno po zdravila, ne morem ji kupiti dragega soka rdeče pese ali zdravega puranjega mesa …” se je zlomila.

Družini lahko pomagate s prispevkom na spodnji račun. Čisto vsa zbrana sredstva bodo šla za poplačilo položnic družine in za nakup osnovnih dobrin.

ZVEZA PRIJATELJEV MLADINE LJUBLJANA MOSTE POLJE
PROLETARSKA CESTA 1, 1000 LJUBLJANA
IBAN: SI56 3300 0000 1303 865
BIC: HAABSI22
KODA: CHAR
NAMEN: HUMANITARNA POMOČ DRUŽINI
SKLIC: SI00 636

Če bi se želeli priključiti projektu botrstvo pri Zvezi prijateljev mladine in pomagati otrokom v stiski, lahko pišete na: info@boter.si 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Rudman 08:30 08.maj 2018.

    Za ilegalne migrante je denarja dovolj, za domace ljudi je pa potrebno zbirati denar.