Vizita za živali > Festival
14151 ogledov

Fotogalerija: ljubki mladički pirenejskega planinskega psa

Planinski pirenejski pes Anja Kosi (Annix Wolf Photography)
Pri dveh mesecih imajo že deset kilogramov ...

"Prve dva meseca sta zelo naporna. Veliko je dela in skrbi z mladički," priznava vzrediteljica pirenejskih planinskih psov Eneja Brenčič iz psarne “Le Patou”.

Njeno psičko in to čudovito pasmo smo lahko v živo spoznali že junija na Festivalu za ljubitelje živali, zdaj nam pošilja tudi fotografije legla sedmih lepotcev. 

1/14
Anja Kosi (Annix Wolf Photography)

Eneja pojasnjuje, da pijejo psički prve tri tedne le materino mleko in napredujejo nekje od 40 do 60 gramov na dan. Ko začnejo jesti še drugo hrano, pa začnejo napredovati tudi po 300 gramov na dan. Pri starosti dveh meseceva so tako po njenih besedah težki že okoli deset kilogramov. Pirenejski planinski pes Poznate to pasmo? Vizita za živali Še vedno takšni, kot so bili nekoč

"Naše mladičke smo začeli s tretjim tednom hraniti s Starterjem za mladiče. To je visoko kvalitetna in vsebinsko močna briketirana hrana, ki smo jo najprej namakali in zmiksali v pasto, da so se mladički navadili jesti. Še vedno so pili tudi materino mleko," opisuje.

Po petem tednu hrane niso več miksali, brikete so le namočili, da so se zmehčali: "Pri tej starosti so zobki že zunaj in se zato mladiči že navajajo na grizenje. Začeli smo jim ponujati tudi vodo. Pri petih tednih je sedem mladičkov pojedlo približno 700 gramov briketov na dan."

Od šestega tedna dobijo mladiči že suhe brikete in jih brez težav pojedo. Pri tej starosti gredo mladički tudi že lahko ven, zato so jim ogradili del zelenice, kjer se lahko svobodno igrajo, gibajo in tako razvijajo mišice.

Pri osmih tednih so jih cepili in čipirali, do tega trenutka so jih tudi trikrat razglistili, tako da so po njenih besedah pripravljeni za odhod v nov dom. Začeli so jih učiti tudi povelje "sedi" in "tačko" ter hoje na povodcu.

"Zelo je pomembno, da gredo mladički v primerne domove, saj pasma ni za vsakogar. Vsem potencialnim bodočim lastnikom zato predstavimo vse negativne lastnosti pasme. V kolikor so pripravljeni sprejeti tudi te, se učiti in sprejemati naše nasvete, so primerni za našega mladička," pravi Eneja. 

Z novimi lastniki podpišejo tudi pogodbo. "Imeti leglo ni enostavno. Sprejema se veliko tveganje in skrbi od poroda do odhoda v nov dom. Lepo je gledati slike in posnetke mladičkov, ki se igrajo in skačejo, ampak v ozadju je veliko celodnevnega dela," je sklenila.

Letos festival za ljubitelje živali na dveh lokacijah

Čudovite pasme psov boste lahko spoznali tudi na letošnjem Festivalu za ljubitelje živali, ki ga organiziramo na dveh lokacijah. Domžalam se je tako pridriužila še Mestna občina Nova Gorica, kjer bo dogodek v nedeljo 27. maja. V Domžalah bo festivalz a ljubitelj eživali 10. junija.

Morebitne želje po sodelovanju na Festivalu za ljubitelje živali pošljite na anja.scuka@zurnal24.si.

Festival za ljubitelje živali Dogodek za otroke Vizita za živali Festival za živali letos na dveh lokacijah