Vizita za živali > Festival
374 ogledov

Ima jih prvi in edini na svetu

Bradati aleksander - mutacija Alojz Osterman
Gojitelj papig Alojz Osterman iz Cerkelj na Gorenjskem nam je že ob lanskem obisku svojih papig povedal, da mu je uspelo vzgojiti štiri mutacije bradatih aleksandrov.

Te mutacije ima zdaj prvi in edini na svetu, pravi. Ko smo ga lani obiskali, je bil še nekoliko skrivnosten, zdaj jih lahko vidite na fotografijah, o njegovih mutacijah pišejo tudi tuji mediji. 

O njegovih papigah se boste lahko z njim pogovorili tudi vi na jutrijšnjem Festivalu za ljubitelje živali, ki bo v Češminovem parku v Domžalah. Videli boste lahko tudi njegovega kakaduja, aro in čudovite aleksandre.

Gre za zaželene genske napake 

Trenutno ima štiri nove barvne mutacije: “Vse imajo poudarek na drugačni barvi glave, dve imata spremenjeno tudi barvo drugod po telesu.” Tri imajo črno glavo, ena vijolično. Ena ima telo rumeno-zelene barve, druga je olivne barve brez vijoličnega oprsja.   

“Pri mutacijah gre za genske napake, ene so zaželene, druge pa ne. Ker pa je v našem svetu vse redko tudi cenjeno, so barvne mutacije zelo cenjene,” pojasnjuje.

“Dobiti novo mutacijo iz naravne barve ni enostavno,” pravi. Po njegovih besedah je pri bradatih aleksandrih do zdaj znanih le okoli deset različnih barv, zdaj po novem pa še njegove štiri.

Pri parjenju, kjer bi želeli dobiti mutacijo, je po njegovih izkušnjah pomembno, da ne pride do deformacij in da nove barve nimajo zdravstvenih težav. Osterman želi nove mutacije tudi pariti in tako prenesti barvne mutacije na potomce. “To bo po besedah tujih gojiteljev zelo težko, saj so nove barve od izvirnih precej drugačne in je parjenje zato zelo težko. To sem letos ugotovil tudi sam,” dodaja.

Velik ljubitelj aleksandrov 

Sam že od nekdaj obožuje aleksandre, trenutno ima veliko srednjih aleksandrov in okoli trinajst mutacij, male aleksandre, velike aleksandre z mutacijami, kitajske aleksandre, sljivoglave aleksandre z mutacijami, bradate rozaprse aleksandre z mutacijami, črnoglave aleksandre, nekaj vrst arating, ar in tako dalje.

“Mladičev je letos manj kot preteklo leto, saj sem paril manj parov. Sem se pa bolj posvečal novim barvam,” pravi. Prav v tem trenutku ima okoli trideset mladičev, ki jih hrani na roke. Nove domove bodo iskali v juliju.

Mutacija | Avtor: Alojz Osterman Alojz Osterman