Vizita za živali > Festival
12931 ogledov

Nemška doga: "Ta pasma je ena velika gmota nežnosti in miline"

Nemška doga
1/8
Slavi Porš, psarna From Valvasor's Land
Zanjo morate imeti prostor znotraj hiše ali v stanovanju, saj ni primerna za bivanje zunaj.

"Za nemško dogo sem se sprva odločila samo zaradi zunanjosti. Zame je najlepša žival konj in ko pogledaš lepo nemško dogo, lahko vidiš res veliko podobnosti. Sama postava, eleganca, dostojanstvena drža, lepo nošen vrat, krasno elastično gibanje in pa nenazadnje tudi zelo kratka dlaka, spominjajo na krasnega konja," nam je zaupala poznavalka pasme Slavi Pörš, ki ima tudi psarno from Valvasor's Land. 

Dodaja, da so šele kasneje spoznali karakter dog, v katerega so se zaljubili: "Karakter je zdaj ena poglavitnih stvari, zakaj ne bi nikoli več menjala pasme."

Slavi Pörš in njena nemška doga nas bosta obiskali tudi na največjem dogodku za ljubitelje živali pri nas, na Festivalu za ljubitelje živali. Poleg nemške doge bomo spoznali tudi ostale čudovite pasme, razne kinološke discipline, eksotične živali, ptice, konje, dihurčke, preizkusili plezalno steno in še in še. Več o dogodku v spodnjem članku:

Festival za ljubitelje živali Dogodek za otroke Vizita za živali Festival za živali letos na dveh lokacijah

Pravi, da so nemške doge po eni strani posebne zaradi svoje velikosti, po drugi strani pa zato, ker se v tem velikem telesu najde toliko nežnosti in dobrodušnosti: "Nemška doga je ena velika gmota nežnosti in miline."

Zanimanje v Sloveniji naraslo

"V tujini je konstantno veliko zanimanje za doge, v Sloveniji pa je zadnja leta zanimanje kar naraslo. Posledično tudi zaradi tega, ker imamo spet kar precej vzrediteljev. Torej tudi vsako leto kar precej mladičev," ugotavja Slavi Pörš. Sorazmerno s tem narašča število dog v Sloveniji.

Po eni strani je to po njenih besedah dobro za pasmo, saj lahko vidimo več predstavnikov te pasme, po drugi pa je to zelo slaba stvar: "Spet smo pri pojavu prenasičenosti mladičev določene pasme. Ker jih je veliko in jih vzreditelji ne morejo prodat, jim cene padajo. To pa pripelje do tega, da se za dogo odločijo nepravi ljudje."

Nemška Doga | Avtor: Slavi Porš, psarna From Valvasor's Land Slavi Porš, psarna From Valvasor's Land
Nekateri tako kasneje ugotovijo, da jim pasma karakterno sploh ne ustreza, drugi pa, da za takega psa nimajo pravih pogojev, se pravi financ, prostora, prevoznega sredstva. "Zato je vse bolj pogost pojav, da se mladiči po večkrat prodajo ali podarijo naprej, oziroma ponujajo po različnih oglasih," še pravi.

Otroci in družina

"Kot sem že rekla, so izredno nežni. Enako tudi z malimi otroci. In mislim, da je ena lepših stvari za otroka, če lahko odrašča z nemško dogo," pojasnjuje vzrediteljica.  Dodaja, da ima doga s svojo družino poseben odnos: "So resnično še en družinski član, oziroma tretji otrok. So najsrečnejše, če so lahko čim več s svojimi ljudmi."

Pravi, da so do drugim ljudi sprva zelo zadržane in se tujcem zelo počasi približajo. Ko se enkrat z nekom spoprijateljijo, so zelo crkljive in se rade božajo pri obiskovalcih: "Kljub temu, pa se ne dajo odpeljat stran od svojega gospodarja."

Rade imajo majhne pse in pohvalo

Po izkušnjah Slavi Pörš jih druge živali ne spravijo iz tira, zelo imajo rade majhne pse: "Z njimi se zelo dobro razumejo, če se je treba igrati, se celo uležejo in igrajo v tem položaju, samo da malčki od strahu ne pobegnejo in bi ostale brez prijatelja."

Jih pa včasih vznemirijo velike živali kot so denimo konji ali krave: "Teh se načeloma sprva bojijo, sčasoma se počasi približajo in začnejo ovohavat ..."

Ob tem pojasnjuje, da se odrasli samci ne bodo lepo igrali z drugimi samci, saj so jim ti konkurenca. Zato je normalno, če se v družbi psa, ki je velikosti prinašalca ali pa večji, tudi doge obnašajo kot vsi ostali samci: "Malo merjenja moči na daljavo, malo nasršene dlake, to pa je tudi vse. Če smo pametni, niti ne pričakujemo, da bo naš pes toleriral vse, kar hodi okrog njega."

Njene izkušnje z dogami in učenjem so dobre in zanjo osebno spadajo nemške doge med lahko vodljive in zelo učljive pse. "Moramo pa vedeti, da doga ne bo delala za priboljšek oziroma žogico. Doge naredijo vse, samo da jih bomo potem res pohvalili in poljubčkali," pravi in dodaja, da ne smemo pozabiti, da mora bit vedno prisotna avtoriteta.

Nemške doge so po mnenju vzrediteljice primerne za vse, ki imajo radi bolj lene pse, ki lahko dolgo ležijo zraven našega kavča ali na kavču ter se jih ob tem boža. Niso primerne za ljudi, ki so veliko zdoma: "To velja za vse pse, saj so psi družabne živali in jih samota ubija."

Sprehodi in nega dlake

"Vsak pes potrebuje sprehod in seveda tudi doga. Zagotovo pa manj kat marsikateri drugi psi," pravi vzreditejica. Tudi nega dlake ni zahtevna: "Enkrat na teden se psa skrtači in če je zdravje in hrana v redu ima naša doga lepo sijočo dlako."

Dlaka po njenih izkušnjah izpada enkrat letno. "Razen bela dlaka. Moram povedati, da bela dlaka odpada čez vse leto. Ljudje pričakujejo, da je enkrat letno več dlake po stanovanju. Kar naenkrat je lahko za nekoga zelo neprijetna stvar, ko ugotovi, da je bela dlaka povsod kar čez celo leto."

Nemška doga sicer ni pes za boks: "treba je imeti prostor zanjo v stanovanju. Se pravi, da garsonjera tudi ni za dogo. Razen, če nista tam samo dva stanovalca."

Nemška doga | Avtor: Slavi Porš, psarna From Valvasor's Land Slavi Porš, psarna From Valvasor's Land

Dodaja, da je treba za skrbništvo nemške doge imetin+ tudi določena finančna sredstva: "Treba je vedeti, da je doga velika žival, ki tudi veliko potrebuje, pa naj bo to veliko hrane, veliko posteljo, velik avto in nenazadnje, če je kaj narobe, tudi veliko zdravil oziroma dražje posege pri veterinarju."

Meni, da je treba to dobro vedeti, preden se odločimo za nakup nemške doge: "Vse to kasneje nemalokrat pripelje do problemov, ki pa jih ljudje rešujejo tako, da psa prodajo ali podarijo naprej. In nemalokrat hitro in nepreverjenemu človeku. Potem pa se zgodba za tega psa spet ponovi. Dobi ga neodgovoren lastnik, ki čez nekaj časa na isti način reši zadevo."

Tega se ljudje na žalost premalo zavedajo in to je stvar, ki bi jo morali po njenih besedah preprečiti vzreditelji. 

Nemška Doga | Avtor: Slavi Porš, psarna From Valvasor's Land Slavi Porš, psarna From Valvasor's Land

Živela je skoraj 12 let

"Doge dočakajo nekje okrog 8 let. Sem pa zelo vesela in ponosna na svoje delo, saj imajo naši psi kar dolgo življenjsko dobo. Zelo veliko jih je dočakalo več kot deset let. Rekord za psa naše vzreje je bil en mesec manj kot 12 let," pravi.  

Dodaja, da je trenutno najstarejša ena črna psička, ki živi v Ljubljani in ima 11 let 7 mesecev. "Večinoma pa naši živijo nekje med 8 do 9 let, nekaj jih je pa zaradi zdravstvenih težav poginilo prej. Je pa teh zelo majhen procent, glede na število mladičev, ki smo jih imeli," dodaja. 

Pri zdravstvenih težavah so pri nemških dogah največkrat problem zasuk želodca, srce in rak. "Prisotne so pa tudi uvihane veke in pa tretja veka. Pri nekaterih primerkih se je pokazala rahla displazija kolkov," je zaključila.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.