Vizita za živali > Festival
10572 ogledov

Primož Forte kriv, da je mama ustanovila to društvo

Primož Forte
1/3
Saša Despot
Igralec, ki ga poznate kot Gušto iz Ene žlahtne štorije nam je skuhal kavo in z nami pokramljal o ljubezni do živali.

Primož Forte, priljubljeni igralec, ki se je v televizijsko zgodovino vtisnil predvsem z vlogo simpatičnega Gušta iz Ene žlahtne štorije, nas je povabil na kavo v svoj kraški dom. V mali vasici, nekje ob Divači, sta s partnerko Tino kupila čudovito hišo z velikim vrtom. Simpatični igralec nam je predstavil Tino in njuno enoletno hčerkico Olivijo ter mačko Bello.

Ob kavi, domačem bezgovem soku in piškotih smo pokramljali o njegovi ljubezni do živali, kjer nam je razkril, da je prav on odgovoren za to, da je njegova mama ustanovila društvo za reševanje ljubljanskih mačk. In prav zato je Primož eden od ambasadorjev našega Festivala za ljubitelje živali. Igralec nas bo obiskal v Novi Gorici 27. maja na Trgu Evrope.

Festival za ljubitelje živali Dogodek za otroke Vizita za živali Festival za živali letos na dveh lokacijah

Primož Forte | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Bello imate 14 let, odkar ste bili študent na AGRFT. Pa pred tem? Ste imeli kakšno žival?

Odraščal sem v bloku v Ljubljani, zato nisem imel psa, čeprav sem ga želel. Sem pa imel dva hrčka, Pikija in Jakoba, za katerega se je na koncu izkazalo, da je Jakica in je prišlo malo morje mladičkov. To je bila neka era zase. Enkrat pa sem domov pripeljal mačko, ki sem jo našel dve hiši naprej na ulici. Mico smo potem imeli kar 16 let. Še ko sem se odselil, jo je mama imela neka štiri leta. Potem pa sem dobil Bello, ki jo je moja mama našla na ulici v nekem neurju, čisto majhno pod avtomobilom. Mama se je potem sčasoma, zdaj to dela že 10 let, posvetila mačkam in je ustanovila celo društvo Kara. To je društvo, ki se ukvarja z reševanjem, sterilizacijo in kastriranjem ljubljanskih mačk. S tem, ko sem Mico prinesel domov, sem sprožil, da je mama ustanovila to društvo. (smeh)

Pa se je mama potem sprijaznila, da imate mačko, ko ste Mico prinesli domov?

Se je kar kmalu sprijaznila, ja. To je potem res začelo preraščati v nekaj več.

Prej ste omenili, preden sva začela z intervjujem, da ste bili sprva bolj oseba za pse, a ste sčasoma prerasli v 'mačjo' osebo. Kako to?

Načeloma so mi psi všeč, ker imam rad rekreacijo in naravo in se mi zdi zelo lepo, ko ljudje psom nudijo možnost sprehodov. Hkrati imaš pa še ti neko rekreacijo. Tukaj na Krasu velikokrat vidim ljudi, ki svoje pse sprehajajo in to je nekaj, kar je res lepo videti. Ampak, ja. Določene okoliščine v življenju mi ne dopuščajo, da bi imel psa, imam pa še vedno kraljico Bello, gospodarico vesolja.

Pes načeloma velja za človekovega najboljšega prijatelja. Za vas in za vašo mamo je to očitno lahko tudi maček …

Definitivno! Maček je sicer bolj samostojen, ampak, ko se maček pride k tebi stiskati, je to nekaj najlepšega. Ali pa, ko vidiš, da te v določenih trenutkih začutijo. Ko je Tina (njegovo dekle, op. a.) imela popadke, se ji je Bella ulegla na trebuh, česar prej v času cele nosečnosti ni naredila niti enkrat. Tudi, ko si slabe volje, ko si žalosten, pride in se uleže nate. A ni to nekaj lepega, nekaj prijateljskega?

Primož Forte | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ko bo hčerka malo odrasla in bo prosila za mačka, kačo, tri hrčke in psa ... Bo dobila vse to?

(smeh) Ja, bom ugodil željam. Vem, kakšen sem. Oba s Tino sva takšna. Ne, da bi želel hčerki na vsak način ugoditi, ampak se mi zdi, da otroku s tem daš odnos do živali. Pri varuški, ki nama zdaj preden bo šla v vrtec, čuva Olivijo, imajo blizu konje in gredo vsak dan na sprehod tja. Sicer za Olivijo so zdaj še vse živali na 'hov hov', ampak jih pa spoznava. Za otroka je imeti žival samo dobro. Seveda bomo to delali po nekih zmožnostih. Obstaja pozitivna in negativna stvar, ko imaš doma žival. Recimo hrčki imajo razmeroma kratka življenja. Je pa res, da otrok potrebuje tudi to. Mislim, da vseeno lepe stvari prevladajo. Tako, da ja, ji bomo uresničili to željo.

Kaj bi priporočili našim bralcem, zakaj je dobro, da imajo otroci ob sebi žival? Zakaj je dobro, da otrok odrašča v živalski družbi?

Ne vem, a se temu reče živalska socializacija? Da otroka socializiraš tudi na živali. Tu je eno pravilo: Bolj ko boš otroku predstavil živali, lepši bo imel odnos do njih. To je po moje edino pravilo. Svet bi lahko šel na lepše, kar se tiče odnosa do živali.

Kako pa se Bella in Olivija razumeta sicer?

V redu. Se mi zdi, da je bila Bella, takoj ko sta Tina in Olivija prišli domov, precej navdušena. Ni pa razumela, zakaj ta 'stvar' še ne hodi, njej je bilo takrat zelo do igre z Olivijo. Zdaj pa je situacija ravno obratno. Zdaj pa je Oliviji vse skupaj zelo zanimivo in ima kar nekaj teh nekontroliranih gibov in Bella ne razume, kaj se dogaja. Trenutno, ker se Olivija že zelo plazi, moramo malo paziti, da ne pride do 'ravsa'. Oliviji je seveda najbolj všeč Bellin rep, kar pa mačkam ni najbolj všeč.

Na Instagramu sem videla, da ste imeli v Eni žlahtni štoriji tudi mačjo soigralko v eni od mnogih scen. Kako je bilo snemati z mačko?

Super! Maček je bil sicer mlad, ampak zelo potrpežljiv in talentiran. (smeh)

Ste snemali še s kakšno živaljo?

Ja, v Strasteh sem snemal s konjem, kjer sem bolj kot ne moral igrati, da znam jahati. Pa ne znam! Potem pa se delaj, da znaš jahati in si misliš, kaj mi zdaj pomaga AGRFT, če med snemanjem ne znam jahati! (smeh) Soigralka je bila zelo dobra jahačica in mi je pomagala, poleg tega pa je bila scena zelo kratka, tako, da nam je vseeno nekako uspelo.

Gašper Rifelj Magazin Gašper Rifelj nam je to povedal o svoji največji ljubezni Tara Zupančič Magazin Tara Zupančič: V nekaj mesecih izgubila tri prijatelje
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.