Vizita za živali > Festival
20417 ogledov

Tragične posledice lažne novice o Covid-19

Koronavirus v Italiji Epa
Slabo prevedena oziroma lažna novica s Kitajske povzročila preplah.

Kosmatinci ne širijo novega koronavirusa, je jasna tudi Svetovna zdravstvena organizacija. Kljub temu je novi virus živalim povzročil veliko škodo.

Že na Kitajskem so za časa tamkajšnje karantene poročali o številnih zapuščenih živalih, saj ljudje niso smeli hoditi ven, najhuje je bilo za prostovoljce, ki so imeli doma več živali in so morali zaradi bolezni v karanteno ali celo bolnišnico.

V sosednji Italiji je po poročanju tamkajšnjih živaloljubnih organizacij bila razlog za številne zapuščene živali slabo prevedena oziroma lažna novica s Kitajske. Pri psu okužene lastnice v Hong Kongu so namreč v njegovi ustni in nosni votlini zaznali šibko stopnjo novega virusa, s čimer pa pes ne bi mogel okužiti človeka.

Od tu se je novica po svetu razširila s klikabilnimi naslovi o psu, ki je okužen s Covid-19. Lažna novica je povzročila velik preplah. Kitajske oblasti so sicer jasno pojasnile, da še vedno ni dokaza, da bi človek lahko okužil psa s Covid-19, prav tako ni nobenih dokazov, da so lahko živali vir okužbe za ljudi.

Proti lažnim informacijam o tem, da psi prenašajo Covid-19 in škodljivim posledicam objavite na socialnem omrežju fotografijo vašega kosmatinca z oznakama #nimamcovid19 in #nezapustime

Virus je lahko na kožuhu

Sporočilo je prišlo celo do italijanskega vodje civilne zaščite Angela Borrellija, ki je o neutemljenem strahu in škodljivih lažnih novicah spregovoril na eni od novinarskih konferenc: "Nikjer ni nobene novice o tem, da bi lahko žival okužila človeka s Covid-19, zato vas lepo prosim, da ne zapuščate domačih živali."

Pojasnil je, da tako trdi tudi Svetovna zdravstvena organizacija, njihovo Ministrstvo za zdravje, zdravniki in veterinarji: "Naše hišne živali lahko nosijo virus na kožuhu, če so bili pred kratkim v stiku z ljudmi okuženimi s Covi-19, ampak to velja tako za vrečo ali kljuko." Sama žival torej ne prenaša novega virusa, če pa nanjo denimo kašlja okužena oseba, bo seveda ostal virus na njeni dlaki.

Mikrobiloginja z Univerze za veterino v Filadelfiji Shelley Rankin je za revijo Science potrdila, da res ni raziskav, ki bi dokazovale, da se virus prenese s človeka na žival ali obratno: "Pes iz Hong Konga je imel izjemno nizko stopnjo virusa v sebi, težko je to razložiti."

Obenem je opozorila, da vseeno o virusu vemo zelo malo in da bo za natančnejše odgovore potrebnih še mnogo raziskav. Kljub temu svetuje skrbnikom živali, ki so okuženi s koronavirusom, da omejijo svoje stike z živaljo, si redno umivajo roke in ne pustijo, da jih žival liže.

Kako je z našimi zavetišči za živali

V Sloveniji so zavetišča za zapuščene živali zaradi Covid-19 za obiskovalce zaprta: "Obveščamo vas, da bo zavetišče, zaradi razglašene epidemije, do nadaljnjega za obiskovalce zaprto," so že 12. marca sporočili iz Zavetišča Maribor. V času uradnih ur so dosegljivi za telefonske klice in elektronsko pošto, za nujne primere poškodovanih, izgubljenih in najdenih živali pa ves čas še naprej deluje dežurna služba. 

"Naše delo je zdaj omejeno samo na najnujnejše, torej sprejem bolnih in poškodovanih živali," nam je potrdila tudi vodja zavetišče Horjul Polona Samec. Dodaja, da zaenkrat ne opažajo, da bi se število zapuščenih živali povečalo zaradi novega koronavirusa. 

V izogib temu, da bi se zgodba iz Italije ponovila tudi pri nas, objavite na družbenem omrežju fotografijo vašega psa ali mačke. Sporočite prijateljem, da kosmatinci ne prenašajo covid-19 s #nimamcovid19 in #nezapustime.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#NEZAPUSTIME #NIMAMCOVID19# my 💞🌏

A post shared by Mojca Poženel (@mojcapozenel) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#NEZAPUSTIME# #NIMAMCOVID19#

A post shared by Damjana Jugovic (@damjanajugovic) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#nimamcovid19 #nezapustime

A post shared by Gymoholic Ashi (@ashigymoholic) on

Pes pri veterinarju Prepovedi Slovenija Storitve, ki jih veterinarji zdaj ne smejo opravljati

anja.scuka@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 2
  • Avatar ovca
    ovca 14:49 27.oktober 2020.

    To se pa je zgodilo zato, ker so "strokovnjaki" ugotovili, da je virus prešel z netopirja na človeka (zoonoze). In ti kvazistrokovnjaki sploh ne pomislijo (žal nimajo s čim), kakšno sr*anje delajo! MARŠ! Ovce pa, ki nimajo pojma pa trajbajo ...prikaži več kot ljubljeni šizofrenični lider!

  • maresem 13:32 24.marec 2020.

    Kitajci so itak najbolj nagravžna, sprevržena in sadistična bitja - izmečki, kar se tiče odnosa do živali. Skratka gnoji.