Vizita za živali > Novice
5692 ogledov

Ali so psi ljubosumni?

pes Saša Despot
Zanimiva ameriška raziskava...

Raziskave kažejo, da je ljubosumje temeljno čustvo, ki ga imamo ljudje in nekatere živali - zlasti psi. Ob tem je pomembno ločiti med ljubosumjem in zavistjo, ki jih pogosto uporabljamo kot sopomenki, a jih psihologi definirajo kot dve zelo različni čustvi, je poročal portal Life Science. 

Zavist in ljubosumje

Zavist je dvostopenjsko čustvo, ki ga čutimo, ko nam nekaj manjka, ne glede na to, ali gre za osebno značilnost ali predmet nekoga drugega. Ljubosumje pa na drugi strani zahteva socialni trikotnik in se pojavlja, ko nekdo ali nekaj grozi določenemu odnosu.  

Da bi bila oseba ali žival ljubosumna, mora imeti kognitivno sposobnost, da na nekem nivoju prepozna pomen odnosa in oceni potencialne grožnje temu odnosu. Večina raziskav o ljubosumju se je vrtela okoli spolnosti in romantičnih odnosov, a do ljubosumja prihaja tudi v drugih situacijah, na primer med prijatelji, družinskimi člani in sodelavci.

Študije so pokazale, da so bili dojenčki, mlajši od pol leta, ljubosumni, ko so se njihove matere sporazumevale z drugimi dojenčkom, ki je bil v resnici lutka. To kaže, da je ljubosumje prirojeno in ne naučeno čustvo, ki se je razvilo, da bi zaščitilo vse vrste družbenih odnosov pred vsiljivci.

Tudi psi so ljubosumni

Leta 2014 so raziskovalci z Univerze v Kaliforniji podoben eksperiment izvedli na psih. Ugotovili so, da si bili psi veliko bolj ljubosumni, ko je njihov skrbnik crkljal ali božal psa lutko kot pa, ko je v roke vzel knjigo ali pozornost namenjal buči za noč čarovnic.

Vizita za živali Zakaj vam pes liže noge?

Tretjina psov je poskušala priti med skrbnike in psa lutko, približno četrtina vseh psov pa je ugriznila lažnega psa. Za pse, ki niso kazali znakov ljubosumja raziskovalci domnevajo, da so razumeli, da je pes, ki ga je božal njihov skrbnik, lutka ali pa njimi ni stkanih tesnih vezi.

Pes spanje Vizita za živali Toliko spanca potrebuje pes
Komentarjev 1
  • Avatar gujdek
    gujdek 21:19 24.januar 2018.

    Moj pes mi liže noge, ko bi se rad malo zadel...

Sorodne novice