Vizita za živali > Novice
7015 ogledov

Bodite pozorni na te znake pri psu

Pasji objemi, Pes
Predstavlja eno najpogostejših ortopedskih težav pri psih ...

Govorimo o šepanju, ki prizadene več kot 30 odstotkov vseh psov, pri nekaterih večjih pasmah pa ta odstotek dosega kar 80 odstotkov vseh predstavnikov pasme. "Pogosteje se s šepanjem srečajo predvsem lastniki nemških ovčarjev, predstavnikov prinašalcev, nemških bokserjev, bordojskih dog, mastifov, buldogov, bernardincev, rottweilerjev, terierjev, shar-peijev, chow-chowov, pa tudi drugih pasem in mešancev," našteva Luka Mohorič iz Animacela, kjer z matičnimi celicami zdravijo sklepna obolenja pri živalih.

Znaki, s katerimi nas pes opozarja

"Pri psu s sklepnimi boleznimi, ki se lahko ob neukrepanju poslabšajo, opazimo nezainteresiranost za kakršnokoli gibanje, tek, tudi za igro, počutje psa postane apatično in pasivno, v primeru resnih sklepnih obolenj se lahko slabo počutje psa odraža celo v agresivnem vedenju," pojasnjuje Mohorič.

Začetni klinični znaki degenerativnega obolenja sklepov so po njegovih navedbah otrdelost sklepov in opazno šepanje po kakršnikoli telesni aktivnosti, praktično po vsaki večji obremenitvi kot sta daljši sprehod ali trening: "Sčasoma bolezen napreduje, sklepi psa pa so čedalj bolj otrdeli, šepanje izzveni le občasno. Navadno le takrat, kadar so sklepi dobro ogreti."

V kasnejših, napredovalih fazah bolezni, je šepanje po njegovih izkušnjah čedalje bolj pogosto, žival čuti nelagodje ob vsakršnem gibanju, težave so še močneje izražene ob hladnem in vlažnem vremenu.

Šape Ganljivo Vizita za živali S tako ljubeznivo gesto pes skrbi za svojo lastnico

Psu ne mečite žogice

"Ko se srečamo s sklepnimi boleznimi je zelo pomembno zagotoviti psu veliko počitka. Prekomerna fizična aktivnost in pogosto obrabljanje sklepov namreč poslabšata klinično sliko psa in še dodatno pospešita uničenje sklepnih struktur," svetuje Mohorič.

Pri poškodbah, kot so natrgane križne vezi ali osteoartroza, morajo biti po njegovih besedah aktivnosti, kot je lovljenje žogice, strogo izključene: "Popolnoma izključimo aktivnosti, pri katerih pride do nenadnih gibov, ki povzročijo nenaravne sile v sklepu in tako dodatno poslabšajo zdravstveno stanje psa."

Priporočeni so kratki umirjeni sprehodi tri do štirikrat-krat dnevno, pes naj bo ves čas na povodcu. Mohorič dodaja, da se  z zdravljenjem z matičnimi celicami se napredovanje bolezni ustavi, rezultati v normalnem gibanju psa so vidni že po nekaj tednih, potreba po protibolečinskih in protivnetnih zdravili pa se minimalizira.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 07:10 06.februar 2018.

    Psu ne mečite nikdar žogice , kajti vsa njihova pospeševanja in bremzanja se bodona sklepih poznala v starejši dobi in vaši denarnici ! Pes lahko okoli teče tudi brez žogice ali palice !