Vizita za živali > Novice
48 ogledov

Danes shod za zapuščene živali

Pasje zavetišče Profimedias
Protestni shod organizirajo v Obalnem društvu proti mučenju živali, ki so po dvanajstih letih morali zapustiti prostore zavetišča.

“Upamo, da si boste vzeli čas. Prisotnost je bistvena! Pri vsem, kar se dogaja v zadnjih dneh je sploh čas, da pokažemo, da imamo tega, kar se dogaja v Kopru dovolj!” pravijo v Obalnem društvu proti mučenju živali (ODPMŽ). Danes na Titovem trgu v Kopru ob 18.00 organizirajo shod, ki se ga nameravajo udeležiti podporniki iz cele Slovenije, sosednje Italije in Hrvaške.

Kot smo pisali, so trije župani obalnih občin v petek pred dvema tednoma razdrli pogodbo z ODPMŽ za upravljanje zavetišča. Glede na ozadje in dogajanje v zadnjem mesecu so se številni občani temu uprli in zbrali v zavetišču ter predstavnikom občine in Komunale Koper preprečili prevzem zavetišča. 

V torek so kljub temu člani ODPMŽ dokončno zapustili zavetišče, kjer so sprejemali in negovali živali več kot dvanajst let. “Kljub temu, da smo brez zavetišča, bo društvo še naprej opravljalo svoje poslanstvo po svojih najboljših močeh,” obljubljajo in dodajajo, da bodo urgirali tudi pri povoženih živalih ter da jih občani lahko kontaktirajo kadarkoli.

"V objekt niso vložili ničesar" 

Dan pred shodom so se člani ODPMŽ obregnili tudi ob izjave koprskega župana Borisa Popoviča. “V eni nas krivi za neoglašanje na številko, ki je sicer po vsej Evropi enotna številka za klic v sili – 112,” opisujejo in dodajajo, da jih je zmotila tudi izjava, kjer zavetišče primerja z Ambrusom.

Pojasnjujejo, da so za stanje v azilu krivi prav župani. “Občine kot lastnice zavetišča niso bile dobri gospodarji, saj v objekt v 12 letih vse do odločbe inšpekcije niso vložile ničesar,” opozarjajo. Pri tem pa so presenečeni, da je zdaj sredstev po besedah Popoviča za obnovo zavetišča in za oskrbo zapuščenih živali dovolj, “še pred zelo kratkim jih je zmanjkalo za nujno oskrbo prostoživečih mačk.”

“Župan se v izjavah iz tiskovne konference jezi na prostovoljce, občanke in občane, ki so v zavetišče prihajali sprehajati živali, kot češ 'ne bi jim padla krona z glave, če bi vzeli v roke čopič in pobarvali kakšen boks.On pa da nima časa, saj doma menda sprehaja svoja dva psa,” so ogorčeni.

Žalostijo jih njegove izjave, ko pravi, da so odhajali ob 17.00 domov: “Izjava je neskončno žaljiva za vse tiste, ki smo 12 let vsak dan, v mrazu in vročini, zdravi in bolni... svoj čas nepretrgoma posvečali živalim v zavetišču in živalim, ki potrebujejo pomoč. Sicer pa verjetno res Popovič našega urnika ni poznal, saj ga o našem delu ni zanimalo prav nič, v azil pa v 12 letih ni prišel nikoli.”

Preberite še:

Komentarjev 6
  • mph 20:29 03.julij 2015.

    Morda res. Ampak Popo nima konkurence, pa se v tem primeru že apriori, čeprav nje ne poznam, lahko samo postavim na njeno stran. :-)

  • mph 16:43 03.julij 2015.

    Po tem kako je napisano z vsemi možnimi napakami, po mojem kar Popaj. :-) Kar pa je pri zadevi dodatno gnusno, menda država kar nekaj denarja plača za vsako evtanazijo in je za pričakovati, da se bodo te po novem ...prikaži več odvijale kot po tekočem traku. Daleč od oči javnosti seveda. Popo in ta "njegova" veterinarka, ki bo sedaj glavna, sta vredna drug drugega.

  • jankop 14:30 03.julij 2015.

    Andreja je itak samo glumica.Ko si jo potreboval ali ji kaj prijavil je prišla samo če je bila zraven TV ali kakšen novinar.Če ne te je enostavno odjebala.Prav je da ji ukinejo pipico z denarjem.