Vizita za živali > Novice
980 ogledov

Dobra novica za čebelarje in ljubitelje medu

Peter Pečenko, urbani čebelar. Anže Petkovšek Urbane čebele v Šiški.
20 odstotkov vzorcev, odvzetih zunaj EU ni v skladu z evropskimi standardi

Poslanci EU so sprejeli resolucijo, še kako zanimivo za našo državo oziroma čebelarje. Kot je znano, je čebelarstvo je ena izmed najstarejših in najbolj tradicionalnih dejavnosti pri nas, po podatkih statističega urada imamo skoraj pet čebelarjev na tisoč prebivalcev.

Okoli 600 000 evropskih čebelarjev proizvede približno 250 000 ton medu letno, kar EU po proizvodnji uvršča na drugo mesto, za Kitajsko. Leta 2016 so bile največje proizvajalke medu v EU Romunija, Španija in Madžarska, sledijo pa jim Nemčija, Italija in Grčija.

Evropski poslanci sedaj pozivajo vse države članice, naj storijo več za zaščito zdravja čebel, boj proti ponarejanju medu in podporo čebelarjem.

Peter Pečenko, urbani čebelar. | Avtor: Anže Petkovšek Urbane čebele v Šiški. Anže Petkovšek
V resoluciji tako piše, da bi se moral proračun za nacionalne čebelarske programe povečati za 50 odstotkov, v skupno kmetijsko politiko po letu 2020 pa bi bilo treba vključiti posebno shemo podpore za čebelarje. Poslanci prav tako predlagajo uvedbo nadomestil za smrtnost čebeljih družin.

In kaj predvideva načrt?

  • Vzrejni programi za povečanje odpornosti na tujerodne invazivne vrste, kot so pršica Varroa destructor, azijski sršen in huda gniloba čebelje zalege;
  • več raziskav za razvoj inovativnih zdravil za čebele ter njihova večja dostopnost;
  •  prepoved vseh pesticidov, ki imajo znanstveno dokazano negativni vpliv na zdravje čebel, vključno z neonikotinoidi, in uporaba varne alternativnih proizvodov;
  •  vnaprejšnje opozarjanje o času škropljenja pridelkov, da ne bi škodovali čebelam.

Načrt predvideva tudi večjo podporo čebelarjem in promociji njihovih izdelkov. Večja podpora čebelarjem in promocija čebeljih izdelkov.

Peter Pečenko, urbani čebelar. | Avtor: Anže Petkovšek Urbane čebele v Šiški. Anže Petkovšek
Države članice bi morale javnost, zlasti otroke, bolje ozaveščati o prehranskih koristih medu in terapevtski uporabi čebeljih proizvodov.

Boj proti uvozu ponarejenega medu

Da bi zagotovili, da uvoženi med izpolnjuje stroge standarde EU, bi bilo treba uskladiti veterinarski mejni nadzor in nadzor na notranjem trgu, testirati ves uvoženi med in zaostriti zahteve glede sledljivosti. Komisija naj razvije učinkovite laboratorijske analitične metode, države članice pa naj uvedejo strožje kazni za kršitelje, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

EU uvozi približno 200 000 ton medu, največ iz Kitajske, Ukrajine, Argentine in Mehike. Testiranja Skupnega raziskovalnega centra Komisije so razkrila, da 20 odstotkov vzorcev, odvzetih na zunanjih mejah EU, ne spoštuje evropskih standardov.

V pogajanjih o prostotrgovinskih sporazumih s tretjimi državami bi morali biti med in čebelji izdelki obravnavani kot občutljivi proizvodi oziroma naj bi se popolnoma izključili iz pogajanj: "Storiti moramo vse, kaj je v naši moči, da zaščitimo naš med in čebele, saj je kar 76% proizvodnje hrane v Evropi odvisno od opraševanja. Čebele so nepogrešljive za varnost preskrbe s hrano," je izjavil poročevalec Norbert Erdős.

Peter Pečenko, urbani čebelar. Slovenija Mestne čebele imajo zelo dobro pašo Mrtve čebele Črni scenariji Vizita za živali Intervju: Ali čebelam res grozi izumrtje?

"Parlament je danes predlagal strategijo preživetja za naše čebele in čebelarje ter načrt za večjo preglednost. Sedanje zavajajoče in zato nesprejemljive oznake »mešanica medu iz EU in medu, ki ni iz EU«, je treba nadomestiti z jasno navedbo držav, iz katerih prihaja med, vključno z odstotkom različnih vrst medu v končnem proizvodu", je dodal madžarski poslanec. 

Največ s Kitajske

EU uvozi približno 200 000 ton medu, največ s Kitajske, Ukrajine, Argentine in Mehike. Testiranja Skupnega raziskovalnega centra Komisije so razkrila, da 20 odstotkov vzorcev, odvzetih na zunanjih mejah EU, ne spoštuje evropskih standardov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.