Vizita za živali > Novice
1939 ogledov

Jadransko morje: Ulov, ki ga nihče ne pomni

Jadransko morje - Cavtat
Ujeli orjaškega lignja.

Fotografijo neverjetnega ulova je spletnemu portalu Dubrovački vjesnik poslala žena navušenega ribiča, ki je včerja iz morja v zalivu Tiha pri Cavtatu potegnil 6,45 kilograma težkega, orjaškega lignja. Dveletni sin ga je najbolj vesel, je zapisala. 

Lignji (poleg sip in hobotnic) spadajo v skupino glavonožcev. Ligenj je najbolj poznan in najbolj okusen od vseh glavonožcev, tako družino čaka obilna pojedina, ribič Vedran je namreč medijem zaupal, da bo lignja odnesel domov.

valovi morje cres Vizita za živali V morju ob Velebitu: "Česa takega še nisem videl"

Večji lignji najraje pridejo k obali, najbolj v mesecu februarju ali marcu, sporočajo ribiči. Če veliki veliki lignji večino časa preživijo v večjih globinah (od 50 m naprej), v tem času radi pridejo na površino, najbolj učinkovit ulov pa je v času polne lune.

Orjak se ni dal kar tako, kot je razvidno s fotografije, se je za takšen ulov treba precej potruditi. "Lignja  je na obalo potegnil s posebno palico, ki je imela na koncu kavelj. Trajalo je dvajset minut," je za portal 24sata dejala očividka.

V Jadranskem morju lignji zrastejo največ do enega metra in dosežejo teže do tri kilograme. V povprečju pa so veliki od 15-25cm. Po svetu obstajajo še veliko večji primerki, tudi do 16 metrov dolgi orjaški lignji. 

Rekordna mečarica Rekorden ulov Svet Rekorden ulov: Ulovili 310 kilogramsko mečarico

Ligenj ima osem kratkih in dve dolgi lovki (z njima lovi). Prehranjuje se z ribami in raki. V poletnih mesecih se lignji drži dlje od obale, na večjih globinah (od 30 do 120m), že jeseni in čez zimo pa pride bližje obali.  Kot jed jih pripravljajo na veliko načinov - na žaru, na gradeli, cvrtje, pečenje. 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice