Vizita za živali > Novice
31948 ogledov

V morju ob Velebitu: "Česa takega še nisem videl"

facebook
Na površino je priplaval na vsakih nekaj minut...

"Doživel sem popolni šok", je za hrvaški portal 24sata dejal domačin, sicer lastnik video posnetka kita, orjaške živali, ki so jo v Velebitskem kanalu, v bližini Novigrada, opazili domačini. "Nekako je počasi plaval na površini, kamor je priplaval na vsakih nekaj minut," je dejal očividec in dodal, da se kit v glavnem ni odzival na njihovo prisotnost.

 | Avtor: Plavi svijet Plavi svijet
Na Inštututu Modri svet / Institut plavi svijet/ pojasnjujejo, da so domačini videli  Brazdastega kita Balaenoptera physalus, drugo največjo žival, ki je kdaj živela na Zemlji.

Kljub velikosti, te živali rade zaidejo v zaprte in plitve zalive in kanale, iz katerih sicer po nekaj dneh poiščejo izhod: "Še nikoli nisem videl česa podobnega. Moram priznati, da me je bilo strah, začutil sem tudi nekakšno spoštovanje do te živali,"  je za hrvaški portal povedal avtor posnetka in dodal, da se orjaku niso upali pribiližati.

In tako je tudi prav, dodajajo na inštitutu: "Ko pridejo zaprti prostor, kot je kanal, lahko traja nekaj dni, da se spoznajo z okoljem. Na žalost ljudje včasih ne vedo, kako se obnašati v bližini takšne živali. Radi bi ji pomagali, zaženejo hrup, žival pa se lahko nenadoma obrne. Sicer hrup motorjev živali povzroča strah, posledično tudi dezorientacijo, ki se lahko konča trgično."

Razburkano morje Prizor jemal sapo Vizita za živali V morju okoli Pelješca naleteli na ogromno truplo

Sicer lahko nekateri predstavniki  te vrste kitov zrastejo do 27 metrov. V Sredozemskem morju v povprečju merijo med 20 in 23 metri. Živeli naj bi tudi več kot 100 let, bivajo pa v vseh morjih. V vzhodnem delu Sredozemskega morja se pojavljajo redkeje.

Potopi se do globine 470 m, pod vodo pa lahko ostane do 15 min. Čeprav je njegovo telo veliko in težko, lahko plava s hitrostjo do 37 km/h. To mu omogoča hidrodinamična oblika telesa.

brazdasti kit Poškodbe propelerja Svet Tik pred Piranskim zalivom v morju opazili 18-metrska kita
Komentarjev 1