Vizita za živali > Novice
1436 ogledov

Kako mačke in psi pripomorejo h klimatskim spremembam

pes mačka Shutterstock
Psi in mačke imajo zelo veliko pozitivnih učinkov, tokratna raziskava pa ugotavlja njihov negativen vpliv na globalno segrevanje.

Hranjenje mačk in psov prispeva pomemben delež h globalnemu segrevanju in klimatskim spremembam, je pokazala nova raziskava Univerze v Kaliforniji. Vse več skrbnikov svoje živali obravnava kot družinske člane, kar pomeni, da jim postrežejo tudi meso, primerno za ljudi. Samo v ZDA hranjenje domačih živali ustvari 64 milijonov ton ogljikovega dioksida na leto.

To ima na okolje takšen vpliv, kot ga ima eno leto vožnje 13,6 milijonov avtomobilov skupaj. Raziskava ugotavlja, da so domače živali odgovorne za približno tretjino vsega vpliva na okolje, povezanega z uživanjem in posledično pridelavo mesa. Če bi obstajala posebna država za mačke in pse, bi bila po porabi mesa peta na svetu - samo za Rusijo, Brazilijo, ZDA in Kitajsko.

maček mačka Mačke Vizita za živali mačke

Pesticidi, erozija, odpadki

V primerjavi z rastlinsko prehrano ima pridelovanje mesa večje negativne posledice na okolje – v obliki pesticidov, erozije in odpadkov, je poročal britanski The Daily Mail.

"Rad imam pse in mačke, in seveda ne pravim, naj se ljudje znebijo ljubljenčkov ali naj jim dajo vegetarijansko prehrano, kar bi bilo nezdravo. Ampak mislim pa, da bi morali razmisliti o vseh vplivih, ki jih majo hišni ljubljenčki, da bi pošteno razglabljali o njih. Domače živali imajo veliko pozitivnih vplivov, ampak tudi velik vpliv na okolje," je dejal Gregory Okin, ki je vodil raziskavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice