Vizita za živali > Novice
1589 ogledov

Kako pameten je v resnici pes?

Pes nagib glave Profimedias
Veliko lastnikov psov verjame, da so njihovi ljubljenčki najpametnejši.

Najnovejša analiza številnih študij o pameti psov je pokazala, da se njihove sposobnosti pogosto precenjuje in da je veliko drugih živali v resnici pametnejših, povzema nemški portal Spiegel Online.

V študiji niso zanikali, da so psi inteligentni, saj so to podkrepile številne raziskave. "Pse se pogosto primerja s šimpanzi in takoj ko psi zmagajo, to še podkrepi njihov sloves, da so nekaj posebnega," je dejal profesor Stephen Lea z britanske univerze v Exeterju.

Precenjevanje sposobnosti

Skupaj s profesorico Britto Osthaus z univerze Canterbury Christ Church sta ocenila več kot 300 študij, ki obravnavajo inteligenco psov. V analizi sta ugotovila, da so se psi v nekaterih primerih res odzvali pametneje kot na primer šimpanzi, a obstajajo živalske vrste, ki so se odzvale prav tako pametno, če ne celo bolj, med njimi na primer volkovi, medvedi, levi in hijene, sta zapisala v članku v znanstveni reviji Learning & Behavior.

Pudelj Izbor veterinarjev Vizita za živali Pet najpametnejših pasem psov

"V primerjavi z udomačenimi živalmi ali takšnimi, ki lovijo v tropih, ali plenilci na splošno pamet psov ni nič posebnega," je dodala Osthausova.

To je razvidno na področju asociativnega učenja, ko morajo živali prepoznati povezave. Med takšnimi eksperimenti je na primer nagrajevanje za določena dejanja. Na tem področju so se celo golobi odzvali podobno dobro kot psi.

Dokaz Vizita za živali Mačka in pes: Dokazali, kdo je pametnejši

Psom se pripisuje tudi neverjetna sposobnost prepoznavanja glasov in zvokov. Tako med seboj razlikujejo glasove ljudi in prepoznavajo besede. Dejansko pa so tega sposobne tudi mačke, a se nanje pač ne odzovejo nujno po pričakovanju človeka, izpostavljata znanstvenika.

Sicer pa lahko glasove razlikujejo med drugim tudi povodni konji, vidre in ovce. Nekatere študije so izpostavile, da volkovi hitreje razumejo stvari kot psi. "Med najinim delom sva ugotovila, da veliko študij cilja na dokazovanje, kako pametni so psi," je še dejal Lea.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.