Vizita za živali > Novice
2169 ogledov

Kako vpliva stres na psa

Psi spijo
Stresni dogodki lahko negativno vplivajo na spanje psa, je pokazala raziskava Madžarske akademije znanosti.

Raziskovalci so spremljali možgansko aktivnost 16 hišnih psov, med katerimi so bili labradorci, Jack Russell terierji in ovčarji. V prvem krogu testiranja so pse izpostavili kratkim pozitivnim izkušnjam, kot sta igranje in božanje.

V drugem krogu pa so pozitivne dražljaje zamenjali z negativnimi, ko so pse ločili od skrbnikov. Štirinožcem so nato dovolili, da so si poiskali mesto za spanje.

Med prvim in drugim delom raziskave je minilo nekaj dni.

1/4

Obrambni mehanizem

Ugotovili so, da so psi, potem ko so bili izpostavljeni negativnim izkušnjam, zaspali hitreje. Strokovnjaki menijo, da gre za obliko obrambnega mehanizma, saj se na ta način izognejo stresnim občutkom. Poleg tega pa so psi več časa preživeli v t. i. REM-fazi spanja, ko so možgani bolj aktivni, kar z drugimi besedami pomeni bolj, da so imeli bolj plitek spanec.

računalnik slušalke Pes poginil Vizita za živali Pes poginil, ker je skrbnica nasvete za zdravljenje iskala na spletu

"Ugotovili smo, da psi po negativni izkušnji spijo manj globoko. To kaže, da imajo podoben problem s slabim nočnim spancem po težkem dnevu kot ljudje," je za The Daily Mail dejala Anna Kis z Madžarske akademije znanosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice