Vizita za živali > Novice
401 ogledov

Kam so preselili Claverino in Sorito

Panorama - Pireneji
Obe medvedki pričakujeta mladiče ...

Terenska ekipa strokovnjakov Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) je v večerno nočnih urah iz torka na sredo in srede na četrtek odlovila dve medvedji samici, Claverino in Sorito in ju s posebnimi transportnimi vozili prepeljani v Francijo.

Rjavi medved Vizita za živali Medvedja slina vsebuje pomembno zdravilo za človeka

"Breji medvedki bosta nadaljevali svoje ekološko in biološko poslanstvo na območju gorskega masiva Pirenejev. Projekt odlova in izpusta je je bil izpeljan na podlagi medvladnega sporazuma med Republiko Slovenijo in Republiko Francijo," pojasnjujejo na ZGS. 

Skladno z medvladnim sporazumom med Republiko Slovenijo in Republiko Francijo je bila sicer naloga odlova in preselitve opravljena drugič, prvič je bilo v letu 2006 v Sloveniji odlovljenih in v Francijo preseljenih pet medvedov. Naloga je bila zaupana organizacijama Office National de la Chasse et de la Faune Sauvage (ONCFS) ter ZGS. 

Claverina je stara šest let in tehta 140 kilogramov, Sorita šteje sedem let in tehta 150 kilogramov. Odlovljeni sta bili v lovišču s posebnim namenom Jelen, ki deluje v sestavi ZGS, s tehniko »odlova na prosto« ter uspavani s sredstvom za omamljanje. Na ZGS pojasnjujejo, da sta medvedki po protokolu izmerili strokovnjaki obeh ekip, francoski kolegi pa so jima namestili ovratnici z GSM/GPS oddajnikom ter še posebnima oddajnikoma v eno od ušes.

Medvedki sta pregledala in do odvoza spremljala njegove vitalne življenjske funkcije tudi strokovnjaka, ki sta ju zagotovili tako slovenska kot francoska stran. Slovensko odlovno ekipo je krajevno pristojna veterinarka spremljala tudi ves čas odlova, ki je potekal vsak dan v večernih urah, od 1. 10. do uspešnega drugega odlova 3. 10. 2018.

Pričakujejo potomstvo

Medvedki sta bili po transportu, ki je trajal skoraj 24 ur, izpuščeni na prostost v Franciji. Po izjavah francoskih vodij projekta sta medvedki Claverina in Sorita pogumno stopili iz posebne komore na prostost v zahodnem delu francoskih Pirenejev.

Medvedi - Vizita za živali Število medvedov bi zmanjšali za 200

"Potomstvo obeh medvedk, in sicer glede na natančen veterinarski pregled in pozitivno oceno o oplojenosti, bomo najverjetneje zaznali že naslednje leto. O njunem gibanju in vseh pomembnejših dogodkih nas bodo francoski kolegi redno seznanjali, vsaj enkrat letno tudi v pisni obliki," dodajajo.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice