Vizita za živali > Novice
1747 ogledov

Medvedja slina vsebuje pomembno zdravilo za človeka

Rjavi medved EPA
Slina sibirskega rjavega medveda bi lahko uničila mrso.

Slina sibirskega rjavega medvedav vsebuje kemično spojino, ki bi lahko uničila nevarno in na antibiotike odporno bolnišnično okužbo mrsa, je pokazala raziskava znanstvenikov z ruske akademije znanosti v Moskvi.

Znanstveniki so v okviru študije ujeli skupino vzhodnih sibirskih rjavih medvedov (Ursus arctos collaris) iz odročne ruske tajge in jim takoj odvzeli vzorce sline.

Polarni volk Nadzor Vizita za živali Polarni volk in rjavi medved v neustreznih bivalnih razmerah

Ugotovili so, da ta vsebuje antibiotik Ami (Amicoumacin A), ki bi lahko po njihovih trditvah ubil potencialno smrtonosni proti meticilinu odporni Staphylococcus aureus oz. zlati stafilokok, bolj znan kot mrsa.

Odkritje pomeni, da bi lahko znanstveniki sedaj razvili boljša zdravila za zdravljenje mrse. V raziskavi so namreč odkrili tudi mehanizme, prek katerih se omenjena kemična spojina bori proti molekulam mrse, povzemajo britanski mediji.

Opozorilo Zdravje Superbakterije postajajo odporne na razkužila v bolnišnicah

V okviru raziskave so v laboratoriju v Moskvi preučili kapljice sline, ki so jih zamrznili s tekočim dušikom.

"Naša tehnika je omogočila učinkovito in enostavno izolacijo bakterije v enem samem koraku in razkrila želeno delovanje proti Staphylococcosu aureusu iz eksotičnega mikrobiotičnega vira," je povedal profesor Aleksander Gabibov z omenjene akademije.

Znanstveniki so še razkrili, da medvedja slina ni podobna človeški, ampak ima veliko več skupnega s človeškim blatom.

Gabibov je izpostavil, da je raziskovanje neobičajnih virov mikrobiote očitno obetaven pristop pri iskanju tako antibiotikov kot probiotikov v naravi.

Medo Vizita za živali To je nadebelejši rjavi medved iz divjine

Rjavi medvedi, ki sodijo med največje mesojede živali na Zemlji, živijo v Severni Ameriki ter delih Evrope in Azije. V Sloveniji je bilo konec leta 2015 po ocenah med 533 in 598 rjavih medvedov, kažejo letos objavljeni podatki.

Komentarjev 2
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice