Vizita za živali > Novice
6601 ogledov

Kdaj morate v antirabično ambulanto

Igra s psom Profimedias
Primerov, ko pes z zobmi poškoduje človeka, so dokaj pogosti, ne le med agresivnim napadom psa. Kaj tedaj storiti, je treba obiskati zdravnika?

"Steklina je smrtno nevarna bolezen, ki se prenese z okužene živali na ljudi. Povzroča jo virus, ki prizadene osrednje živčevje toplokrvnih živali in človeka," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. 

Človek se lahko s steklino okuži z ugrizom stekle živali, pri kontaktu poškodovane kože ali sluznice s slino okužene živali in celo preko opraskanine. Zato nas je zanimalo, kdaj moramo k zdravniku. Pogosti so namreč primeri, ko se skrbniki med igro s svojim psom poškodujejo, ko kuža ugrizne njih namesto igračko, ko jih mlad kuža z ostrimi mlečnimi zobmi poškoduje do krvi ... 

Ko ugrizne brez razloga

"V primeru poškodbe, ki jo povzroči žival, je zaradi oskrbe rane smiselno obiskati zdravnika," nam je pojasnila dr. med., spec. javnega zdravja z NIJZ Marta Košir.

"Če bo zdravnik presodil, da je bila poškodovana oseba v tveganem stiku za steklino, to je ugrizi v povezavi z državami, kjer se steklina pojavlja, ugrizi domačih živali brez razloga, bo poškodovanca napotil v antirabično ambulanto," pravi.

Ker se je tveganje za okužbo z virusom stekline v Sloveniji v zadnjih letih zmanjšalo, pa napotitve v antirabično ambulanto po njenih besedah niso potrebne v primeru izzvanega ugriza domače živali znanega lastnika. Za denimo ugriz ob tem, ko človek stopi živali na rep, ji jemlje hrano, jo nadleguje, se z njo preneha igrati, stopi na njen teritorij, jo draži in podobno.

pes povodec | Avtor: Profimedia Profimedia
"Torej pri poškodbi, ki jo povzroči pes v teh okoliščinah, in je res ves čas doma, na povodcu, nima stika z divjimi živalmi, redno cepljen proti steklini, svetujemo obisk zdravnika zaradi oskrbe rane. Nadaljna obravnava v antirabični ambulanti pa je potrebna v primeru, ko domača žival ugrizne brez razloga," opisuje.

Sankcija do 2.086 evrov

V Sloveniji je bila po navedbah NIJZ urbana steklina izkoreninjena kmalu po drugi svetovni vojni z uvedbo obveznega cepljenja psov proti steklini in drugih veterinarskih ukrepov. Med letoma 1946 in 1950 je za urbano steklino v Sloveniji umrlo 14 oseb, od leta 1950 pa nihče več.

Število steklih živali je v Sloveniji začelo upadati z uvedbo cepljenja lisic z vabami, ki vsebujejo oslabljen živ virus. Največ primerov stekline je bilo  ugotovljenih pri lisicah, posamezni primeri pa tudi pri drugih divjih in domačih živalih kot so jazbec, pes, konj, govedo. Zadnji primer stekline pri živalih je bil ugotovljen januarja 2013. Jeseni 2014 je bil ugotovljena steklina pri kuni, katere povzročitelj je bil cepni sev virusa, ki ga vsebuje  vaba za cepljenje lisic proti steklini.

Slovenija se je v letu 2016 proglasila za državo, prosto stekline. Veterinarska stroka pa še naprej izvaja ukrepe. Zaradi migracije ljudi in živali obstaja stalna nevarnost vnosa stekline z območij, kjer se ta bolezen pojavlja. Od naših sosednjih držav sta prosti stekline le Avstrija in Italija.

V Sloveniji je cepljenje psa proti steklini nujno, na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so nam potrdili, da inšpektorji redno izvajajo nadzor nad necepljenimi psi. Podatkov, koliko sankcij so na ta račun razdelili, sicer ne vodijo. "Predpisana sankcija za imetnike živali, ki ne izvajajo ukrepov, predpisanih z veterinarsko zakonodajo, je od 417,00 do 2.086,00 evrvo," so nam pojasnili.

anja.scuka@zurnal24.si

 

Komentarjev 7
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 10:28 04.november 2018.

    Ko bodo nehal virus okrog z avionov metat tut stekline ne bo več. Una fora - če se s cepivnim virusom okuži lisica, je kao cepljena in zaščitena. Če se s cepivnim virusom okuži BILOKATERA druga žival ali človek, pa ...prikaži več je potem ta žival ali človek kužen. No, tako razlagajo na NIJZu. Mene zanima, kako preprečijo, da v stik z vabo pride bilokatera žival ali človek ter kako obrazlagajo to neumno logiko selektivne okužbe?

  • ode 08:52 04.november 2018.

    Kmet na obrobju manjšega kraja ima vedno najmanj tri odrasle pse in psice manjše do srednje rasti, ki prosto tekajo po kmetiji, travnikih in tudi bližnjem gozdu. Na cepljenje pa pripelje samo enega ali pa še tega ne.