Vizita za živali > Novice
313 ogledov

Klonirali prvi opici in odprli pot kloniranju ljudi

Prva je prišla na svet pred osmimi, druga pa pred šestimi tedni.

Kitajski znanstveniki so klonirali opici in to z enako tehnike, ki je bila pred dvema desetletjema uporabljena pri ovci Dolly. Opici, dolgorepa makaka s popolnoma identičnim genetskim zapisom so poimenova Džong Džong in Hua Hua, prva je prišla na svet pred osmimi, druga pa pred šestimi tedni. 

Opici lepo rasteta in se razvijata, hranijo ju po steklenički. Na kitajskem institutu za nevroznanost so napovedali, da lahko v prihodnje pričakujemo še kakšnega kloniranega primata.

Kitajski strokovnjaki so še povedali, da bo njihovo delo koristilo medicinskim raziskavam na človeku, za proučevanje človeških bolezni kot so rak ter presnovne in imunske bolezni. Vse to bo omogočilo preučevanje bolezni pri gensko identičnih opicah: "To je odpravilo tehnične ovire za kloniranje ljudi," so dodali. 

Prva klonirana primata

Strokovnjaki so pri postopku uporabili DNA-zapis iz celic zarodka. Ko so DNA prenesli na jajčece, so z genetskim reprogramiranjem spremenili gene, ki bi sicer ustavili razvoj zarodka:  Doživeti smo morali veliko neuspehov, preden nam je le uspelo klonirati opico," je dejal raziskovalec Čjang Sun in poudaril, da so pri tem upoštevali vse mednarodne standarde pri raziskovanju živali.

pujska Naročilo za 1.428 evrov Vizita za živali Ustvarili miniaturne prašičke

Na novico so se že odzvali nekateri strokovnjaki. Tako je po poročanju BBC Robin Lovell-Badge iz londonskega instituta opozoril da gre za "zelo omejen in tvegan postopek". "Metoda, kot so jo uporabili Kitajci, nikakor ni uporabna za kloniranje človeških bitij," je dodal. 

Krava Živali Vizita za živali Vrata odpira največja tovarna za kloniranje

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.