Vizita za živali > Novice
964 ogledov

"Med hojo po asfaltu dejansko čutiš, kako ti ščurki 'hrustajo' pod nogami

Preživijo v izredno surovih razmerah, hrano pa najdejo tako rekoč kjerkoli.

Prebivalci Osijeka, ki jim v teh vročih dneh ne preostane kaj veliko drugega kot sprehodi ob večerih, se pritožujejo zaradi vse večjega števila ščurkov, in to v vseh delih mesta, na spletu poroča časnik Jutarnji list.

"Nedavno sem se sprehajal z družino in pretreslo nas je, ko smo zagledali na stotine ščurkov, ki so se plazili mimo avtomobilov, bilo jih je kar črno! Ni mi treba povedati, da smo bili zgroženi, saj smo ščurke videli streljaj od številnih kavarn, restavracij s hitro prehrano in pekarn. Občutek je res grozen, ker med hojo po asfaltu dejansko čutiš, kako ti ščurki 'hrustajo' pod nogami," je za Glas Slavonije povedal 45-letni Osiječan.

Središče mesta prepolno teh živali

Kot piše Jutarnji list, dejstvo, da ščurki pridejo na plan, ko še niti ni povsem mrak in je na cestah še trušč, kaže, da jih je verjetno res veliko in da so se razmnožili bolj, kot je običajno.

Direktor podjetja Pestrid Halil Salha je potrdil, da središče Osijeka dejansko vrvi od ščurkov, a dodal, da so razlog za to uničene kleti in kanalizacijske cevi ter lahko dostopna hrana iz gospodinjstev, pekarn, raznih obratov s hitro prehrano, kavarn in lokalov.

"Ščurki imajo tu odlične pogoje za razvoj. Poskusite se samo sprehoditi mimo kleti in prepričali se boste, da je to groza," je povedal Salha in dodal, da so zaradi številčnosti nadloge polno zaposleni z njenim uničevanjem.

Pri otrocih lahko povzročijo astmo

Kot piše Jutarnji list, lahko ščurki preživijo v izredno surovih razmerah, hrano pa najdejo tako rekoč kjerkoli. So vsejedi, tako da jedo tako rastlinsko kot živalsko hrano, grizejo pa tudi kože, papir, les, tkanino organskega porekla in celo lepilo. Poleg tega lahko zelo dolgo zdržijo brez hrane. Njihovi iztrebki lahko onesnažijo prehrambene izdelke in so vzrok različnih alergij, pri otrocih lahko povzročijo tudi astmo.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice