Vizita za živali > Novice
47 ogledov

Našli ostanke kolagena

Dinozaver Profimedias
V rebru dolgovratega dinozavra vrste Lufengousaurus so odkrili najstarejše mehko tkivo, saj je staro več kot 195 milijonov let, piše znanstvena revija Nature Communications.

Odkritje obljublja redko raziskavo o biologiji in evoluciji že dolgo izumrlih živali, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Čeprav so doslej odkrili že mnogo okostij dinozavrov, lahko raziskava mehkega tkiva ponudi nove odgovore.

"Odkrili smo prisotnost proteina, ki je bil ohranjen v 195 milijonov let starem dinozavru, kar je najmanj 120 milijonov let starejše odkritje kot katerokoli podobno," je za AFP povedal soavtor članka Robert Reisz s kanadske univerze Toronto Mississauga.

Najverjetneje ostanki krvi

Znanstveniki so s sinhrotrono metodo raziskali rebro rastlinojedega dinozavra, notranjost kosti, predvsem pa njene kemične lastnosti.

V majhnih kanalih rebra so našli ostanke kolagena in ugotovili, da gre verjetno za ostanke krvnih žil, ki so kostne celice oskrbovale s krvjo.

Večina drugih raziskav je do organskih ostankov prišla z raztapljanjem drugih delov fosila. S sinhrotrono metodo pa to ni potrebno in lahko odkrijejo starejše ostanke, ne da bi uničili kosti dinozavrov.

Pred tem so leta 2013 odkrili mehko tkivo oziroma kolagensko vlakno v 75 milijonov let starem okostju dinozavra. So pa odkritja mehkih tkiv zelo redka, saj se običajno zelo hitro razgradijo, nadomestijo pa jih minerali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.