Vizita za živali > Novice
3996 ogledov

Ob avtocesti odvrgli to izjemno invazivno tujerodno žival

Ministrstvo za okolje in prostor
Prva opažena lokacija te živalske vrste v Sloveniji.

Nekaj po polnoči so ob avtocesti na počivališču Lopata na parkirišču in bližnjem travniku opazili večjo količino neznanih rakov. Večino rakov so pobrali, strokovnjak za potočne rake je po fotografijah potrdil, da gre za izjemno invazivno vrsto Močvirskega škarjarja, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Raki Nespametno Vizita za živali Kupila rake in jih izpustila v Savinjo ...

Policisti, uslužbenci Darsa in zaposleni bencinskega servisa so večino rakov pobrali v posode. Regijski center za obveščanje Celje je o dogodku obvestil inšpekcijo Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, predstavnike Ribiške družine Celje, Zavoda za ribištvo RS, Zavoda za varstvo narave RS, Zavoda Symbiosis in strokovnjaka za potočne rake, ki so po fotografijah potrdili, da gre za izjemno invazivno vrsto Močvirskega škarjarja, ki ga sicer gojijo za hrano. 

Prva opažena lokacija te živalske vrste v Sloveniji

Zaradi invazivnosti in prenašanja bolezni je promet s to vrsto znotraj EU strogo prepovedan. Predstavniki ribiške družine Celje so dopoldne preiskali območje najdbe ter našli še nekaj poginulih rakov in odvrženo transportno embalažo, v kateri so jih najverjetneje prevažali. Pristojne službe ter prostovoljci bodo nadaljevali preiskovanje območja in bližnjega manjšega vodnega zadrževalnika ter po potrebi odredile in sprejele nadaljnje ukrepe.

harlekinska polonica Invazija, na katero se država ni odzvala Slovenija Invazija, na katero se država ni odzvala

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.