Vizita za živali > Novice
1366 ogledov

"Po tleh kletke trupla mrtvih ptic, ježa ..."

Postovka PU Kranj
Posredovala policija in mu zasegla ptico, ki je morala v veterinarsko oskrbo.

"Pretekli petek so gorenjski policisti obravnavali posameznika iz območja Gorenjske, ki je osumljen, da si je iz narave nezakonito prisvojil postovko, vrsto sokola, in jo nezakonito zadrževal v ujetništvu," sporočajo z Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS).

V decembru so namreč v društvu prejeli anonimno prijavo o neprimernem in bojda nezakonitem zadrževanju ujede v ujetništvu na območju Gorenjske. Na podlagi fotografij, ki so bile priložene prijavi, so podali pisno prijavo nezakonitega zadrževanja ujede v ujetništvu na PU Kranj.

Golob Vizita za živali Po rekordnem letu bodo januarja spet opazovali ptice Žerjav - Grus grus Vizita za živali Čez Slovenijo letijo te glasne ptice

Morala je v veterinarsko oskrbo

V petek je tako pri osumljencu doma stekla policijska akcija, v kateri so preiskali okoliščine prestopka. "Policisti PU Kranj so samico postovke zasegli ter jo nato predali v veterinarsko oskrbo v zavetišče za prosto živeče živali na Muto. Veterinar dr. Zlatko Golob je ptico pregledal ter ocenil, da je ptica v dokaj dobri kondiciji, vendar bo potrebna vsaj trimesečne veterinarske oskrbe," opisujejo.

Osumljenec je ptico v ujetništvu zadrževal vsaj dobro leto in pol. Ptica je bila v ujetništvu v neustreznih bivalnih razmerah, njena voda za pitje je bila zamrznjena, bila je brez ustrezne oskrbe. Kletka živali ni bila redno čiščena, po tleh kletke so ležala trupla mrtvih ptic, ježa in tako dalje.

DOPPS

Osumljenec je po njihovih navedbah doma prav tako izdeloval ter nadalje prodajal pasti za lov na ujede z živo vabo: "Lov na ujede s pastmi je v Sloveniji prepovedan in predstavlja kaznivo dejanje nezakonitega lova."

Več, kot so si predstavljali

Na DOPPS so v lanskem letu pričeli s štiriletnim projektom Adriatic Flyway 4, v okviru katerega se ukvarjajo tudi z nezakonitim zadrževanjem zavarovanih vrst ptic v ujetništvu. V Sloveniji je zadrževanja zavarovanih vrst ptic v ujetništvu več, kot so si do zdaj sploh lahko predstavljali.

Zato pozivajo vse ljubitelje ptic in narave, da jim ob zaznavi suma nezakonitega zadrževanja ptic informacije posredujejo na dopps@dopps.si ali na telefon 041 955 988.

Postovka | Avtor: Alen Ploj Alen Ploj

 

Komentarjev 2
  • komentator50 09:09 17.januar 2019.

    Nič ne bo pomagalo,če bomo take bedake samo opozarjali.To so brutalneži.ki razumejo samo ostro kazen ali pa batine ,čeprav so proti njim zaščiteni.