Vizita za živali > Novice
877 ogledov

Pri poginjenih ljubljanskih kosih odkrili virus, ki ga prenašajo komarji

Virus Usutu tudi v Sloveniji.

Nacionalni veterinarski inštitut Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obvešča o potrditvi virusa Usutu pri dveh poginjenih kosih, ki sta bila najdena v prestolnici.  

Virus spada v rod Flavivirus, v katerega spada tudi virus Zahodnega Nila (West Nile virus). Naravni gostitelji virusa Usutu so divje ptice, prenašalci virusa pa so komarji, predvsem iz rodu Culex spp.. Ptice za okužbo z virusom Usutu lahko tudi zbolijo in poginejo.

"V zadnjih letih se je bolezen pojavila tudi v Evropi. O pojavo virusa Usutu so poročali 2001 in 2002 v Avstriji, 2005 na Madžarskem, 2006 v Italiji, Švici in Španiji; 2011 v Nemčiji in Republiki Češki; 2012 v Belgiji, 2015 v Franciji in 2016 na Nizozemskem, Belgiji, Franciji in Nemčiji, 2017 v Avstriji in 2018 v Nemčiji," pojasnjujejo na upravi in dodajajo, da so o pojavu bolezni pri pticah obvestili Ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje, od koder pričakujemo odgovore glede morebitnega ukrepanja.

Napajalnik za ptice Pozor Vizita za živali Največ mrtvih ptic ob napajalnikih in krmilnicah Vizita za živali Ptujsko jezero: Kaj je pomorilo ptice?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.