Vizita za živali > Novice
9325 ogledov

Pustiti psu, da nam liže rano?

Pasji objemi, Pes
Če se kuža rani, si bo zlizal rano. Pri nekaterih ljudstvih je bil običaj, da so njihove rane lizali psi in s tem pomagali pri celjenju. Je torej pasja slina lahko zdravilna?

Pasja slina vsekakor ni sterilna in vsebuje tudi bakterije. Vsebuje pa nekatere snovi, ki zavirajo razmnoževanje bakterij. Takšna snov je denimo encim lizocim, ki deluje protibakterijsko s tem, da katalizira cepitev vezi med dvema monosaharidnima enotama v bakterijski steni. Na ta način uničuje strukturno integriteto celične stene.

Poleg tega vsebuje pasja slina tudi histatine, ki preprečujejo okužbe in pomagajo pri celjenju ran. V pasji slini najdemo celo rastne faktorje, ki pospešujejo celjenje ran. Njihova slina zmanjšuje tudi bolečino, saj vsebuje opiorphin.  

Bakterijska okužba kože 

Kljub temu ni priporočljivo, da pustimo psu, da nam liže rano, saj slina kljub temu vsebuje veliko bakterij in drugih mikroorganizmov. Zaradi tega lahko pride do bakterijske okužbe kože in podkožnega tkiva. Več škodljivih snovi imajo lahko psi, ki so pred tem jedli določeno hrano ali lizali in grizli surove kosti, bikovko ...

Nekateri psi na sprehodu radi najdejo celo iztrebke ali mrhovino. Če je pes bolan, bi na tak način lahko tudi mi zboleli za kakšno hudo boleznijo, med najbolj znanimi je zagotovo steklina.

T. rex Vizita za živali T. rex: Bi uganili, kako hitro je tekel?
Komentarjev 6
  • jerneja45 16:33 22.julij 2018.

    Snežinko, mislim da klobasaš. Pravilno so zapisali. V pasji slini je veliko koristnega, pa tudi veliko škodljivega. Čisto jasni so bili. Zdaj pa uporabi tisto, česar je več. Zagotovo ni priporočljivo, da pes liže rano človeku. Obstajajo primerna mazila in ...prikaži več zdravila, ki zagotovo pomagajo.

  • Snežinko 10:10 21.julij 2018.

    BUČKE! Doma imam tri primere, kjer je domači pes zlizal rano, eden od njih je bil še dojenček. Nobena žavba ni pomagala, ko pa je pes začel lizati rano se je v tednu zacelilo. Pa opeklina od vročega olja se ...prikaži več je zacelila zelo hitro. Kdaj se boste naučili, da bakterije ločimo na koristne in škodljive? "toliko je bakterij" ne pove prav nič. Treba je raziskati, KAKŠNE so. Že nekajkrat sem to napisal pa me še vedno razp**di ko preberem te vaše "bakterije"... Zakaj takih člankov ne piše lastnik psa???

  • Elizabeth_Skirving 08:59 21.julij 2018.

    Vsak mesec lahko vsakdo zasluži 25000-35000 evrov. Prejel sem zadnjega meseca 33625 evrov iz tega dela. To je enostavno in preprosto delo. Zdi se neverjetno, vendar ne boste odpustili sami, če ga nee boste preverili. Več o tem preberite tukaj... ...prikaži več ......➤➤➤➤➤➤ www.Earn91.Com