Vizita za živali > Novice
574 ogledov

Raziskava: Majhni otroci ne znajo prepoznati njihove stiske

Ne puščajte majhnega otroka samega s psom.

Psi so pomembni člani družine, vendar se je treba zavedati, da lahko žival otroka tudi poškoduje. V ZDA so v posebni raziskavi ugotovili, da je bila večina otrok, ki jih je poškodoval pes, starih manj kot dve leti. 

pes Razlaga Vizita za živali Psi, ki ne marajo otrok

Otroci so premajhni, da bi se naučili ravnanja s psom, zato so starši tisti, ki morajo naučiti otroka, kako se približati živali in seveda ves čas paziti na prisotnost odrasle osebe: "Psi so pomembni družinski člani, vendar si je prav tako pomembno zapomniti, da so te živali lahko potencialni vir poškodbe pri otroku," je dejala Rita Burke, vodja raziskave in pediatrinja v otroški bolnišnici Los Angeles. Raziskava, ki jo povzema Reuters, je objavljena v strokovni reviji Injury Prevention.

Burkova poškodbe pri mlajših starostnih skupinah pojasnjuje z dejstvom, da najmlajši otroci ne morejo prepoznati znakov stiske pri psu in trenutka, ko je žival pripravljena za napad: "V takšni situaciji je ključen nadzor odraslih," je dodala.

 "Vem, da je težko, da ne bi pustili otroka samega s psom, še posebej, ko gre za zanesljivega družinskega člana, vendar je prisotnost odraslega tukaj zelo pomembna," je dodala. Ekipa strokovnjakov tako staršem in starejšim otrokom priporoča usposabljanje, kjer bi se naučili prepoznati znake agresije pri psih.

Punčka in pes Otrok in pes Vizita za živali Prepoznajte opozorilne znake psa

"Ugriz psa lahko prinese hude poškodbe, težke brazgotine, če je gre obraz," je dodal sodelujoči v raziskavi Amir Abdelgawad z Univerze v Teksasu: "Odločitev o tem, ali imeti v majhnega otroka in psa, ne bi smela biti lahka. Starši bi morali upoštevati več varnostnih ukrepov. Otrok psa privlači, zato ga skuša preučiti," dodaja.

" Sporočilo je jasno, psi grizejo. Seveda je to dejstvo težko sprejeti. Svoje pse imamo radi in so za nas zelo dragoceni prijatelji. Če je izzvan, lahko ugrizne tudi najbolje treniran in najdražji pes, '' je dodal David Schwebel z Univerze v Alabami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.