Vizita za živali > Novice
3105 ogledov

Se pes lahko okuži na sprehodu po gozdu?

Pes Profimedias
V minulem tednu zaokrožila informacija, da je bolezen Aujeszkega tudi pri nas. Poginila sta dva psa, veterinarsko upravo smo povprašali kako nevaren je virus za vašo žival.

"Psi se običajno okužijo z uživanjem mesa ter notranjih organov okuženega prašiča. Prav tako se lahko okužijo z grizenjem obolelega prašiča," nam je pojasnil predstojnik Nacionalnega veterinarskega inštituta, znan. svet. dr. Matjaž Ocepek.

Zanimalo nas je tudi, ali se lahko pes okuži z ovohavanjem ombočja, kjer so se nahajali divji prašiči, z uživanjem prašičjih iztrebkov ali z igro z drugim okuženim psom.

"Pojavnost bolezni je pri psu brez direktnega stika z okuženim prašičem izjemno redka. Prenos virusa med okuženim in zdravim psom še ni bil dokazan," je bil jasen. 

Okužila sta se z ugrizom

Kot smo pisali, je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) v minulem tednu prejela informacijo o pozitivnem rezultatu preiskave na prisotnost virusa, ki povzroča bolezen Aujeszkega. Prisotnost virusa je bila potrjena pri dveh lovskih psih, ki sta bila udeležena pri lovu na divje prašiče in sta prišla v stik z enim od ustreljenih prašičev na območju Območnega urada Uprave Koper. Eden od psov je poginil, drugega so po pojavu kliničnih znakov evtanazirali.

"Psa, okužena z virusom Aujeszkega sta bila pasme kratkodlaki istrski gonič in pa brak jazbečar," so nam pojasnili na Lovski zvezi Slovenije. Oba psa sta se po njihovih navedbah okužila z ugrizom v uplenjenega divjega prašiča.

divji prašič Bolezen Vizita za živali Slovenija: psa sta po stiku z divjim prašičem poginila

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.