Vizita za živali > Novice
143 ogledov

Skrbniki bolnih živali ...

Veterinar Profimedias
Gre za tako imenovano "breme za negovalce", ki je lahko stresna tudi za veterinarje.

Skrbniki hudo ali neozdravljivo bolnih domačih živali bolj verjetno trpijo zaradi stresa, simptomov depresije in tesnobe ter imajo slabšo kakovost življenja kot skrbniki zdravih živali. To je pokazala raziskava Univerze v Ohiu.

Gre za tako imenovano "breme za negovalce", ki je lahko stresna tudi za veterinarje. Raziskovalci s tem opisujejo odziv posameznikov, ki nudijo neformalno nego bližnjim, na probleme in izzive, s katerimi se pri oskrbi srečujejo. Ker je bilo področje "bremena za negovalce" domačih živali za razliko od vpliva nege ljudi slabo raziskano, se je vodja raziskave Mary Beth Spitznagel z Univerze v Kentu v Ohaju odločila preučiti, kako nega kronično in neozdravljivo bolnih živali vpliva na njihove skrbnike in veterinarje, ki jih zdravijo.

Dve skupini skrbnikov

V raziskavo so vključili 238 skrbnikov psov in mačk, ki so jih razdelili v dve enako številčni skupini – v prvi so bili skrbniki zdravih živali, v drugi pa skrbniki kronično oziroma neozdravljivo bolnih štirinožci. Simptome stresa, tesnobe in depresije so merili z uporabo priznanih lestvic, kakovost njihova življenja pa so preverjali z vprašalnikom.

Rezultati so pokazali večjo obremenitev, stres in klinično pomembne simptome depresije in tesnobe ter slabšo kakovost življenja pri lastnikih živali v drugi skupini. Večja obremenitev pa je bila povezana tudi s slabšim psihosocialnim delovanjem, je poroča portal Science Daily.

Divja mačka Visoko povprečje Vizita za živali Kako dolgo živijo v resnici mačke
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice