Vizita za živali > Novice
454 ogledov

So psi z večjimi možgani res pametnejši?

Nemška doga EPA
Strokovnjake je tokrat zanimalo, ali so večji psi pametnejši od manjših ...

Čeprav si psi delijo iste prednike, se med seboj zelo razlikujejo. Tako imamo danes pasme z belo dlako, bele pse s pikami, črne, sive, rjave pse ... Nekatere pasme imajo izjemno dolgo dlako, druge čisto kratko ali sploh ne. Imamo pasme z različno strukturo dlake, s pokončnimi ušesi, z dolgimi visečimi ušesi, pasme, ki veliko lajajo in tiste bolj tihe in še in še bi lahko naštevali. 

Pes Smrtonosen virus Vizita za živali Se pes lahko okuži na sprehodu po gozdu?

Ena najbolj vidnih razlik med pasmami je tudi velikost. Tako je teža majhnih pasem, denimo čivave le 1,5 kilograma, teža največjih pasem, denimo angleškega mastifa, je zavidljivih sto kilogramov.

Angleški mastif | Avtor: Profimedias Profimedias

Čivave so zelo majhne, njihova najvišja dovoljena plečna višina je 23 centimetrov, irski volčji hrt pa meri v plečno višino do 86 centimetrov. 

Irski volčji hrt | Avtor: Profimedias Profimedias

Psi pa se med seboj zelo razlikujejo tudi glede na vlogo, ki so jo imeli ob človeku. Tako imamo lovske pse, pastirske pse, pse, ki so najprimernejši za čuvaje in tako dalje. Strokovnjake je tokrat zanimalo, kako se psi razlikujejo po pameti. Znanstveniki z univerze v Arizoni so v nedavni raziskavi ugotavljali, ali so večji psi pametnejši od manjših ali obratno.

Izsledki so zanimivi

Izsledki raziskave, ki so jo predstavili v Science Daly so pokazali, da samo po velikosti možganov ne moremo predvidevati, koliko je pes pameten. Kljub temu so se psi z večjimi možgani bolje odrezali na nekaterih testih. Večji psi z večjimi možgani imajo sodeč po raziskavi boljše kognitivne sposobnosti. Obenem imajo boljši tudi kratkoročni spomin in imajo več samokontrole. Večji psi so denimo pri testu zdržali dlje časa, preden so pojedli prepovedan priboljšek. 

Zanimivo pa je, da se večji psi niso bolje odrezali pri testih socialne inteligence. 

Upoštevali so tudi okolje psa

V raziskavi je sodelovalo več kot 7.000 pasemskih psov. Na podlagi podatkov o posamezni pasmi so določili velikost njihovih možganov, upoštevali pa so tudi okolje psa, v katerem je živel ter koliko je bil šolan.

Ugotovitve raziskave torej kažejo, da je velikost možganov povezana s kognitivnimi sposobnostmi psa, ne pa tudi z ostalimi vrstami inteligence.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice