Vizita za živali > Novice
32 ogledov

Tako toplo, da niti medvedi ne spijo

masa misa medved EPA
Medtem ko za ta letni čas pretoplo vreme nekaterim ugaja, tudi živalim v ljubljanskem živalskem vrtu, pa visoke temperature niso ugodne za rastline, ki potrebujejo obdobje mraza.

Predvsem trajne rastline potrebujejo zimsko mirovanje, to je določen nabor nizkih temperatur, da oblikujejo rodni nastavek za prihodnje leto. Zaradi pretoplega vremena pozimi ali velikih temperaturnih nihanj pa je ta proces lahko moten, pojasnjuje vodja oddelka za agrometeorologijo na Agenciji RS za okolje Andreja Sušnik.

Potem ko je pred dvema tednoma po Sloveniji že snežilo, nato pa je bilo v minulih dneh nadpovprečno toplo, lahko nekatere rastline to "razumejo", kot da je obdobje zime že mimo. In ker so nekatere zelo odzivne na toplo vreme, so v minulih dneh nekatere že oblikovale prve cvetne brste. Vreme je tako rastlinam dalo napačen signal in jih prebudilo. "To zagotovo ni dobro, ker se aktivirajo brsti, ki bi morali počakati na pomlad," opozarja agrometeorologinja.

Za škodljivce udobne temperature

Predolgo obdobje toplega vremena tudi ni dobro za ozimna žita, ki so trenutno na poljih. Tudi ta namreč potrebujejo nižje temperature, da se utrdijo in pripravijo na morebitni kasnejši vdor mrzlega zraka tekom zime.

Višje temperature od običajnih v tem letnem času so hkrati ugodne za škodljivce, pri katerih se zaradi ugodnih pogojev lahko razvije kakšna dodatna generacija oz. višje temperature pripomorejo k temu, da jih manj pogine in ni pričakovane naravne selekcije.

Trenutno toplo vreme pa prija živalim v Živalskem vrtu Ljubljana, je povedala biologinja v živalskem vrtu Irena Furlan. Sicer pa so na nizke temperature in na temperaturne spremembe najbolj občutljive živali z nestalno telesno temperaturo, kot so žuželke, dvoživke in plazilci, med sesalci pa so najbolj občutljive živali iz tropskih krajev, med njimi so primati, ki jih imajo v tem času že v notranjih ogrevanih prostorih.

Celo medvedi ne spijo

Tudi medvedi, za katere je v naravi značilno zimsko spanje, so v živalskem vrtu večji del zime dejavni, ker jih hranijo, je pojasnila Furlanova. Se pa, kljub temu da jih hranijo, tudi medvedi ponavadi v januarju ob najbolj nizkih temperaturah za kakšna dva tedna odpravijo v brlog in so nedejavni, je povedala Furlanova. Ob tem je dodala še, da je tudi za zaposlene v živalskem vrtu lažje skrbeti za živali v toplejšem vremenu kot pa v mrazu.

Komentarjev 1
Sorodne novice