Vizita za živali > Novice
481 ogledov

Tega kriminala v Sloveniji vedno več

Ubita siva čaplja Doops Ubita siva čaplja
Pomagajte jim, da bo njihova pot čimbolj varna

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) vas ob Evropskem dnevu opazovanja ptic (EuroBirdwatch 2018) pozivamo, da pomagate pticam, da bo njihova selitvena pot na jug čim bolj varna.

taščica Nezakonito Vizita za živali Krivolov: "Tega je bistveno več, kot smo verjeli doslej"

Mnoge od njih namreč ne prispejo v toplejše kraje, do Afrike, kjer bi lahko preživele zimo. Namesto tega končajo v pasteh, mrežah, pri ljudeh, ki si jih radi privoščijo na krožnikih ali jih uporabijo za trofejo.  

"Prvi vikend v oktobru bo na tisoče parov oči zazrtih v nebo, da bi lahko občudovali enega
izmed najlepših spektaklov narave – selitev ptic."

Če je do sedaj bila Slovenija oaza za ptice selivke, predvsem v primerjavi z Italijo ter Hrvaško in Srbijo, zadnja opažanja ornitologov kažejo na drugačno, precej žalostno sliko. "Kriminala nad pticami je v Sloveniji precej več, kot mo verjeli doslej. Predvsem je precej lova na ptice pevke za namene zadrževanja v kletkah in nadaljnje preprodaje na italijanski črni trg, veliko je lova na ujede s pastmi ter nezakonitega streljanja, kjer so žrtve zelo pogosto ribojede vrste ptic. Na osnovi trenutnega poznavanja problematike ocenjujemo, da je v Sloveniji letno nezakonito ulovljenih ali ubitih 8.500 – 46.500 osebkov ptic," opozarjajo pri DOOPS. 

Birdlife Grozljivo Vizita za živali Evropa polna krivolovcev

Ubita siva čaplja | Avtor: Doops Ubita siva čaplja Doops

Če ste zaznali sume nezakonitega lova in ubijanja ptic nam informacije lahko posredujete na dopps@dopps.si ali na telefon 041 712 796.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.