Vizita za živali > Novice
754 ogledov

Thatcherjeva ni želela vzeti pande na letalo

Margaret Thatcher EPA
Britanska premierka Margaret Thatcher je leta 1981 zavrnila prošnjo, da bi bil na njenem concordu med letom na prvi obisk k ameriškemu predsedniku Ronaldu Reaganu letela tudi panda, kažejo danes objavljeni dokumenti.

Do dogodka je prišlo v začetku leta 1981, ko je washingtonska ustanova Smithsonian Institution londonski živalski vrt prosila, naj jim posodijo samca pande. Predsednik londonskega zoološkega združenja Solly Zuckerman je zgrabil priložnost za vzbuditev pozornosti javnosti, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"Lord Zuckerman to vidi kot znak posebnega odnosa in bo z veseljem napoved izposoje ali dostave pande objavil v času, ki bo po mnenju premierke najbolj koristil angleško-ameriškim odnosom," je zapisal tajnik urada Thatcherjeve Robert Armstrong, kot kažejo danes objavljeni dokumenti britanskega nacionalnega arhiva. "Predlagal je celo, da bi premierka morda rada vzela pando na svoj concorde, ko bo prihodnji mesec letela v Washington," je še zapisal.

Rojstvo panda Panda skotila dvojčka Vizita za živali Rojstvo pand: Posnetek, ki je navdušil ves svet

Železna lady, kot so klicali nekdanjo britansko premierko, ni bila ravno navdušena nad tem. "Lord Z ve več o pandah kot jaz - prepričana sem, da lahko uredi to," je zapisala v sporočilu, zapisanem na roko.

Njen osebni tajnik Clive Whitmore je Zuckermanu odgovoril, da "premierka ne bo vzela pande s seboj". "Pande in politiki niso dobro znamenje!" je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice