Vizita za živali > Novice
1186 ogledov

To je zapisano v ustavi in je pomembna dolžnost vsakogar

Pes na cesti
Kar se je leta 1931 v Firencah začelo kot dan, na katerega naj svet pomisli na stisko ogroženih živalskih vrst, se je do danes razvilo v mnogo več ...

"Četrti oktober je dan, katerega namen je praznovanje živalskega življenja v vseh svojih oblikah in človekovega odnosa do živalskega sveta. To je dan spominjanja na različne vloge, ki jih imajo živali v našem okolju, in hvaležnosti za njihovo bogatitev naših življenj," so ob svetovnem dnevu živali opozorili na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).

Obenem pojasnjujejo, da ne živijo vsi ljudje v bližini rejnih živali, nimajo vsi hišnih ljubljencev, ne jedo vsi mesa ali izdelkov živalskega izvora. "Mnogi se nekaterih živali celo bojijo in pravijo, da jih ne marajo. Pa vendar so živali pomemben del življenja vsakogar od nas, saj gre za bitja, s katerimi si delimo okolje, v katerem živimo in planet, ki ga skupaj naseljujemo," opozarjajo. 

Človek se je skozi vso svojo zgodovino razvijal v sobivanju z živalmi. Če živali imamo, gojimo, uporabljamo v svoje dobro, potem je naša moralna dolžnost, da zanje skrbimo na način, ki jim ne povzroča nepotrebnega trpljenja in jim omogoča, kar sodobna stroka dobrobiti živali imenuje življenje, ki ga je vredno živeti.

UVHVVR

Etika ravnanja z živalmi se danes po njihovih navedbah odraža tudi v zakonodaji številnih držav. Pri tem je Evropska unija v mnogočem vodilna: "V temeljni listini, Pogodbi o delovanju Evropske unije, je navedeno, da so živali čuteča bitja in da morajo države članice pri dejavnostih, ki vključujejo delo z živalmi, upoštevati to načelo, upoštevajoč tudi načela ščitenja kulturnih tradicij in izročil narodov, ki sestavljajo Unijo."

Zapisano v naši ustavi

Prepričani so, da je prav kultura ravnanja z živalmi tista, ki opredeljuje temeljni odnos človeka in družbe do živali, in prav kulturo ravnanja je mogoče izboljšati tako, da vsaka generacija spreminja svoje navede, ki jih prenaša iz roda v rod, s plemenitenjem načina razmišljanja o živalih.

Zmotno je mišljenje, da se dogajanja ob svetovnem dnevu živali nanašajo samo na lastnike živali. Zaščita živali je vrednota slovenske družbe, zapisana v Ustavi RS, in je dolžnost vsakogar.

UVHVVR

Pravijo, da letošnji svetovni dan živali meri globalno. "Z večjo ozaveščenostjo in izobraževanjem lahko pomagamo razviti sočutno kulturo, ki bo prispevala k pravni reformi in družbenemu napredku, da bi ta svet postal bolj pošten prostor za vsa živa bitja. Svet, v katerem so živali priznane kot čuteča bitja in se v celoti spoštuje njihova dobrobit. Svetovni dan živali je že prinesel pomemben in dolgotrajen prispevek k izboljšanju standardov dobrobiti živali, njegov vpliv pa bo še naprej rasel," so povzeli sporočilo s strani o svetovnem dnevu živali www.worldanimalday.org.uk

prašički | Avtor: Profimedia Profimedia
"Naša želja je, da bi od letošnjega 4. oktobra dalje na živali gledali drugače in jih videli kot bitja, ki z nami živijo od nekdaj in bodo z nami vselej. Naša dolžnost pa je, da to sožitje vzdržujemo in ga iz generacije v generacijo izboljšujem," so skelnili na UVHVVR.

Živali v številkah

Namen svetovnega dneva živali je sicer ljudi opozoriti na zaskrbljujoč položaj ogroženih živalskih vrst ter jih tako opomniti na pomembno vlogo živali v našem vsakdanjem življenju in pri ohranjanju pestrosti življenjskih okolij.  "Na Zemlji živi okoli dva milijona živalskih vrst, v Sloveniji okoli 15–20.000, od tega  je 850 endemitov, to je živalskih vrst, ki živijo pretežno na ozemlju Slovenije," opisujejo na Statističnem uradu RS (Surs). 

Slovenija velja po njihovih navedbah za "vročo točko biodiverzitete", saj po pestrosti živega sveta sodi med prvih pet držav v Evropi.  

"Vendar je tudi v Sloveniji mnogo živalskih vrst kljub njihovi veliki pestrosti ogroženih. Raznovrstnost živega sveta najbolj ogrožajo posegi v naravna območja, opuščanje košnje suhih travišč, paše, opuščanje visokodebelnih sadovnjakov, intenzivna kmetijska dejavnost z gnojenjem in kemičnimi škropivi, vnos tujerodnih vrst in tako dalje," opozarjajo.

Najbolj so po njihovih podatkih ogrožene dvoživke. Med drugim je ogroženih tudi 35 odstotkov vrst dnevnih metuljev. Favna slovenskih metuljev je sicer glede na površino države med najbogatejšimi v Evropi, saj šteje kar okoli 3.200 različnih vrst metuljev, a se je njihova populacija v zadnjih petindvajsetih letih zmanjšala kar za 60 odstotkov. Poglavitni vzroki so intenzivna raba travniških površin, zaraščanje in  izsuševanje.  

Pestro dogajanje po vsej državi

Na ljubljanskem Prešernovem trgu bosta po 16. uri Društvo za osvoboditev živali in Slovensko vegansko društvo mimoidoče ozaveščala z letaki, slikami in transparenti, na ta način pa seznanjali s pravicami živali.

Ljubljansko zavetišče Gmajnice je danes za obiskovalce odprto vse do 18. ure popoldan, mariborsko zavetišče pa ob 17.00 organizira predavanje za sprehajalce zavetiščnih psov. 

Društvo za zaščito živali Kranj organizira zbiralno akcijo starega papirja, papir bodo člani društva to soboto med 8. in 19. uro sprejemali naTC na Primskovem v Kranju. Društvo za zaščito živali Pomurja pa vas ob današnjem svetovnem dnevu živali vabi na stojnico, ki bo postavljena v BTC Murska Sobota.

"Tudi letos smo zbrali moči in skupaj pripravljamo 3. dobrodelni koncert za zapuščene živali Koroške. V počastitev svetovnega dneva živali in v opomin, da je problematika zapuščenih živali na Koroškem in drugod, še vedno zelo pereča," pa sporočajo z Društva proti mučenju živali Koroške. Koncert bo v nedeljo 9. oktobra, ob 18.00 v Družbenem domu Prevalje.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • gardino 15:40 04.oktober 2017.

    Obvestilo o nizkih obrestnih kreditih in ponudbi za financiranje. Ali so vas zavrnile številne banke? Ali potrebujete financiranje za konsolidacijo vaših dolgov? Tu smo, da vam pomagamo, da bi našli ustrezno rešitev za vaše težave. Tako nudimo posojila zainteresiranim posameznikom ...prikaži več z nizkimi obrestnimi merami od 3% do 3,5%. WhatsApp: +330675086165 davidlarsonfinance@gmail.com davidlarsonfinance@gmail.com

  • Avatar Leon
    Leon 14:59 04.oktober 2017.

    Še vedno je največji problem odzivnost inšpekcijskih služb .

Sorodne novice