Vizita za živali > Novice
10211 ogledov

To se dogaja z vami, ko se družite s psom

Festival za živali
1/4
Saša Despot
Druženje s spom vpliva celo na vaš spomin, razpoloženje, raven stresa in še in še ...

Okistocin je hormon, ki ga povezujemo predvsem z ljubkovanjem in crkljanjem, izloča se na primer pri materah, ko se povežejo s svojim otrokom. A strokovnjaki pravijo, da do izločanja tega hormona prihaja tudi pri ljubečem odnosu človeka s psom. 

Znanstvenica in avtorica Meg Olmert pravi, da crkljanje štirinožca povzroča sproščanje oksitocina, kar pomaga omiliti stres tako pri ljudeh kot tudi pri psih. Ob tem pa se izloča tudi dopamin, ki je povezan s prijetnimi občutki in užitkom. To dobro vpliva na razpoloženje ljudi in dolgoročni spomin.  

Tudi za zdravje psa

Olmertova je za Business Insider dejala, da je čas, ki ga preživite s svojim psom, koristen tako za vaše zdravje kot za zdravje vašega štirinožca.  Zmanjšajo se utrip srca, srčni utrip in variabilnost srčnega utripa. 

"Sproščate oksitocin, adrenalin in serotonin. Torej, vse te velike nagradne in antistresne kemikalije se lahko sproščajo v vas in vaših hišnih ljubljenčkih," je dejala Olmertova, strokovnjakinja iz organizacije, ki usposablja službene pse za vojne veterane in je prej delala kot raziskovalka na Inštitutu Karolinska in Univerzi v Marylandu. 

Vizita za živali Zato psi žvečijo pohištvo in copate

Po njenih besedah lahko naše zaznavanje pasem in celo posameznih psov spremeni hormone, ki jih sproščamo, ko jih srečamo. "Sodelovalne delovne pasme," kot so zlati prinašalci in labradorci, so bolj družabne, zato je bolj verjetno, da vzpostavijo telesni stik z ljudmi, kar sproži močnejše izločanje oksitocina.  

Komentarjev 2
  • bebo2 11:57 13.avgust 2018.

    pes je žival, ki jo vodijo nagoni, predvsem lovski in ga nima smisla počlovečiti.

  • Lavdan 12:09 08.julij 2018.

    Pes ne more na človeško inteligenčno stopnjo, se pa človek spusti na njegovo, pa sta prijatelja.