Vizita za živali > Novice
2540 ogledov

To so najpogostejše težave francoskih buldogov

Francoski buldog
1/2
profimedia
Francoski buldogi so vedno bolj priljubljena pasma, a so izpostavljeni številnim težavam z zdravjem, je pokazala študija, objavljena v znanstveni reviji Canine Genetics and Epidemiology.

Raziskovalci na Royal Veterinary College (RVC) v Združenem kraljestvu so ugotovili, da ima ta pasma največ težav z vnetji ušes, diarejo in konjunktivitisom - vnetjem površine oči. 

"Ena od zanimivejših ugotovitev naše raziskave je, da so samci francoskih buldogov manj zdravi kot samice. Samci so bolj verjetno imeli osem od 26 najpogostejših zdravstvenih težav, medtem ko za nobeno od teh težav samice niso imele večje možnosti kot samce," je dejal predavatelj in vodja raziskave Dan O'Neill.  

Pes na plaži Vizita za živali Te pasme psov so najslabši plavalci

Avtorji študije izpostavljajo, da je značilen videz francoskega buldoga - majhen gobček, velike oči in štrleča ušesa - ključen dejavnik ki vpliva na njihovo vedno večjo priljubljenost. A ob tem izpostavljajo, da so lahko prav te telesne značilnosti povezane z nekaterimi zdravstvenimi težavami. 

Kot je pokazala študija, ima 12,7 odstotka psov te pasme zaradi majhnega smrčka in ploščatega obraza težave z dihanje. Med vsemi zdravstvenimi stanji pa ima ta pasma najpogosteje težave s kožo. Strokovnjaki domnevajo, da je to povezano z njihovimi značilnimi gubami.

V študiji so analizirali podatke 2.228 francoskih buldogov, ki so bili deležni veterinarske oskrbe v letu 2013. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.