Vizita za živali > Novice
2883 ogledov

Toliko krvnih skupin imajo psi

Hrtji svet Branka Foršček, Hrtji svet
V Sloveniji krvne banke za pse še nimamo ...

"Kako pomembno je krvodajalstvo, nam dosti pove že podatek, da so v Sloveniji organizirane krvodajalske akcije že od leta 1953 naprej, v Sloveniji daruje kri pet odstotkov prebivalstva, vsak delovnik pa potrebujemo okoli 400  krvodajalcev, saj kri potrebuje nekdo vsakih pet minut," pojasnjuje dr. med. vet. Urška Petek.

Dodaja, da se lahko tudi naši najboljši prijatelji znajdejo v situaciji, ko nujno potrebujejo kri, najsi bo to zaradi nesreče ali bolezni. Ker v Sloveniji krvne banke za pse še nimamo, so takrat po njenih besedah veterinarji in skrbniki živali v celoti odvisni od srčnih skrbnikov psov, ki so pripravljeni pripeljati svojega kosmatinca do veterinarja.

Na Kliniki za male živale, ki deluje v Ljubljani v okviru Veterinarske fakultete so zato pred leti pričeli z bazo potencialnih krvodajalcev, kjer psa pregledajo, odvzamejo kri za pregled osnovne krvne slike ter določitev krvnih skupin.

"Poenostavljeno povedano imajo psi dve krvni skupini: DE.A 1.1 negativna in pozitivna. Bolj zaželjeni so negativni krvodajalci, saj lahko donirajo kri tako negativnim kot pozitivnim psom," pravi veterinarka. 

Kakšni psi so primerni?

Psi morajo biti po navedbah Urške Petek primerne telesne teže, nad 25 kilogramov in stari od enega do osmih let, zdravi ter v dobri kondiciji, redno cepljeni in zaščiteni proti notranjim zajedavcem, brez predhodnih transfuzij. Priporočljiv je miren temperament ter dolg vrat.

Hrtji svet | Avtor: Branka Foršček, Hrtji svet Branka Foršček, Hrtji svet
"Če ste se ob zadnjem ''pogoju'' spomnili na hrta, ste ugotovili pasmo, kateri nekateri rečejo tudi idealni krvodajalci. Poleg dolgega vratu jih ponavadi krasi umirjen karakter in z veterinarskega vidika najpomembneje, imajo posebno sestavo krvi," še pravi. 

Pri društvu HRTJI SVET Slovenije  v sodelovanju z zgoraj omenjeno kliniko redno pozivajo vse posvojitelje s posvojenimi hrtki, da se vpišejo v bazo krvodajalcev. Ker so to psi, ki so nekoč zavrženi iskali dom, jim rečejo, da so 'rešenčki', nekomu dejansko rešili življenje.

"Hrti so psi, ki so v tujini v večini primerov izkoriščani zaradi pohlepa ljudi, ki se odraža v dirkah z greyhoundi ali v tradicionalnem lovu z galgi, če pa niso dovolj hitri ali se poškodujejo, večino čaka smrt," opisujejo v društvu HRTJI SVET. 

Dodajajo, da so pred mesecem dni v ZDA odkrili pravo farmo z greyhoundi, kjer so jih redili v slabih razmerah zato, da so lahko različnim klinikam prodajali njihovo kri. "Podjetje je podleglo pritiskom javnosti ter organizacij in so farmo zaprli, vse pse pa oddali v posvojitev," pravijo.

"Pri nas je seveda tudi pasje krvodajalstvo prostovoljno, psi pa dobijo po odvzemu krvi še kaj slastnega za pod zob, da se okrepčajo. Skrbnike pa greje misel, da so morda nekomu rešili življenje," pravi Urška Petek. 

Če imate doma primernega psa, ga lahko vpišete v bazo krvodajalcev https://www.kkmz.si/sl/krvodajalci, če bi radi posvojili idealnega krvodajalca, pa obiščite www.hrtjisvet.org.

anja.scuka@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar gujdek
    gujdek 17:25 03.december 2017.

    Pozitivno, moram reči...

Sorodne novice