Vizita za živali > Novice
3350 ogledov

Veste, katero ribo kupiti?

Ribarnica, ribe Profimedias
Morski svet zaradi prekomernega ulova izgublja zdravo podobo. K temu pripomorejo tudi potrošniki. Zato se pred nakupom ribe pozanimajte, ali jo lahko kupite brez slabe vesti.

"Glede na trende zmanjševanja ribjih staležev, bi lahko do leta 2048 v naših morjih in oceanih povsem zmanjkalo rib," opozarjajo v organizaciji za varstvo narave WWF. Zato pozivajo tudi vse ljudi, ki obožujejo morsko hrano, da se obnašajo odgovorno. 

To pomeni, da so pri nakupih previdni, s katerega območja prihaja ulovljena žival ter jedo samo tiste vrste, ki niso ogrožene. Na svoji strani kateroribokupiti.si so objavli semafor, kjer je točno določeno, katere živali lahko kupujete, brez da bi s tem ogrozili njihov obstoj. 

Med navedenimi živalmi imata jegulja in sinji morski pes samo rdečo oznako. To pomeni, da se moramo povsem izogibati njunemu nakupu. Večina ostalih živali ima tudi zeleno oznako, kar pomeni, da jih lahko uživate po lastni volji. Morate pa biti previdni, saj prihajajo označene živali iz različnih območij, tudi iz nekaterih, kjer so ogrožene. Zato se pred nakupom pozanimajte, s katerega območja prihajajo. 

Industrijski ribolov 

Pri WWF pravijo, da je industrijski ribolov danes na vrhuncu, saj se prekomerno lovi kar 93 odstotkov ribjih staležev. Glede na trende zmanjševanja ribjih staležev bi lahko do leta 2048 v naših morjih in oceanih po njihovih napovedih povsem zmanjkalo rib, brez dohodka za preživetje pa bo ostalo na milijone ljudi v državah v razvoju. "Ravno države EU so največje uvoznice ribiških proizvodov na svetu, in skoraj 50 odstotkov tega uvoza prihaja iz držav v razvoju," pravijo.

"WWF-ove znanstvene študije kažejo, da so tudi neskončna prostranstva morij in oceanov na žalost omejena. Trenutno iz morij z različnimi mrežami in orodji lovimo dva- do trikrat več rib, kot nam jih morja lahko trajnostno zagotovijo. Tako je danes več kot 90 odstotkov ribjih staležev izkoriščenih do maksimuma, ali pa se lovijo prekomerno. A tudi potrošniki smo del problema, zato je izjemno pomembno ozavestiti in spodbujati potrošnike, da spremenijo svoje nakupne navade. WWF želi to doseči s projektom Fish Forward, v katerem sodeluje 11 držav EU, vključno s Slovenijo," je včeraj na Kongresnem trgu povedal Danijel Kanski, strokovnjak za ribištvo pri WWF Adria.

Včeraj se je na kongresnem trgu namreč ustavila WWF-ova podmornica, skozi katero so lahko obiskovalci videli podvodni svet Jadranskega morja čez 30 let. 

Pri WWF opozarjajo, da z izbiro trajnostnih ribiških proizvodov neposredno vplivamo na ponudbo izdelkov v prodajalnah, prav tako pa naše potrošniške navade vplivajo na izboljšanje metod ulova in vzgoja. 

"Skozi projekt želimo izpostaviti primere dobre izbire in ozavestiti potrošnike o problemu. Hkrati želimo povečati interes trgovskih verig za omogočanje večje izbire izdelkov iz trajnostnega ribolova. Več kot se bodo potrošniki odločali za trajnostne izdelke, več jih bo na policah trgovin," je dodal Bojan Stojanović, predstavnik WWF Adria v Sloveniji.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice