Vizita za živali > Novice
576 ogledov

Vključili bi tudi vas

Rakun Žurnal24 main
Na opozorilnem seznamu tudi rakun, lisičja in siva veverica ... Na gozdarskem inštitutu Sloveniji so objavili datume vodenih ogledov o tujerodnih vrstah, ki se začenjajo v torek.

V Ljubljani, Mariboru, Kranju, Celju in Kopru bodo v septembru vodeni sprehodi, na katerih se bodo udeleženci seznanili s tujerodnimi vrstami rastlin, živali in gliv, ki so prisotne v njihovem okolju.

Udeleženci se bodo na sprehodu skozi mestni gozd naučili tujerodne vrste prepoznati ter spoznali njihove negativne vplive na okolje, gospodarstvo in zdravje ljudi. Izvedeli bodo, kako lahko tudi sami prispevajo k preprečevanju vnosa in širjenja tujerodnih vrst ter pomagajo pri njihovem zgodnjemu zaznavanju. 

Vodeni sprehodi bodo potekali dvakrat dnevno na naslednjih lokacijah:

  • Celje: torek, 5. 9., ob 15. in 17. uri; zbirno mesto je pri Meškovem studencu (Partizanska cesta);
  • Maribor: sreda, 6. 9., ob 15. in 17. uri; zbirno mesto je v Mestnem parku pri Treh ribnikih;
  • Ljubljana: četrtek, 7. 9., ob 15. in 17. uri; zbirno mesto je v parku Tivoli pri Tivolskem gradu;
  • Kranj: torek, 19. 9., ob 15. in 17. uri; zbirno mesto je pri Gostilni Corner (Savska loka 24 – Zarica);
  • Koper: sreda, 20. 9., ob 15. in 17. uri; zbirno mesto je v Škocjanskem zatoku pred Centrom za obiskovalce (Sermin 50).

Japonski dresnik | Avtor: Zoran Grecs Japonskega dresnika je povsod po Sloveniji že veliko. Zoran Grecs

Dolg opozorilni seznam

Cilj projekta LIFE ARTEMIS je vzpostaviti sistem za zgodnje obveščanje in hitro odzivanje na tujerodne vrste v gozdu in na državni ravni izboljšati zmogljivost za zgodnje odkrivanje tujerodnih vrst v gozdovih z usposabljanjem strokovnjakov, prostovoljcev in lastnikov gozdov.

V ta namen so že pripravili opozorilni seznam tujerodnih vrst na naslovu http://tujerodne-vrste.info/opozorilni-seznami/, ki v Sloveniji še niso prisotne oziroma se pojavljajo v manjšem obsegu in jih je s primernimi ukrepi še mogoče odstraniti oz. preprečiti njihovo širjenje.

Za sporočanje podatkov o pojavu teh vrst so vzpostavili tudi spletno in androidno aplikacijo »Invazivke«, ki jo najdete na naslovu: https://www.invazivke.si/ in v Google Play.

Projekt izvaja Gozdarski inštitut Slovenije s partnerji Zavodom RS za varstvo narave, Zavodom Symbiosis, so. p., ter Zavodom za gozdove Slovenije. Sofinancirajo ga Evropska komisija, Ministrstvo za okolje in prostor ter Mestna občina Ljubljana, traja pa od julija 2016 do oktobra 2020.

Vodeni sprehodi | Avtor: strokovnjakinja za psihološko zdravljenje motenj spanja dr. Vita Štukovnik strokovnjakinja za psihološko zdravljenje motenj spanja dr. Vita Štukovnik
anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice