Vizita za živali > Novice
941 ogledov

Vse večje tveganje tudi za slovenske prašiče

prašiči Shutterstock
Prašičja kuga: nalezljiva virusna bolezen domačih in divjih prašičev, za katero ni cepiva.

Po zadnjih podatkih s strani Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), so v letošnjem letu do vključno 16. novembra afriško prašičjo kugo v Evropski uniji in sosednjih tretjih državah, zabeležili 1.387 pojavov bolezni pri domačih prašičih.

Od tega so jih največ potrdili v Romuniji in sicer kar 1.108 primerov, sledi Poljska s 109-imi primer, Ukrajina s 98-imi in Litva z 51-imi primeri. Po deset primerov je bilo v Italiji in Latviji, en pa v Bolgariji.

Značilne so veliko izgube

Kot smo pisali, je afriška prašičja kuga (APK) nalezljiva virusna bolezen domačih in divjih prašičev, za katero ni cepiva. Bolezen ne predstavlja nevarnosti za zdravje drugih živalskih vrst in ljudi.

divji prašič Vizita za živali Na Češkem pojav afriške prašičje kuge

“Bolezen v Sloveniji še ni bila ugotovljena, vendar pa predstavlja njeno širjenje iz vzhoda Evrope proti zahodu vse večje tveganje tudi za populacije domačih in divjih prašičev v Sloveniji,” pojasnjujejo na upravi.

Za bolezen so po njihovem opisu značilne velike izgube, predvsem zaradi omejitev trgovanja in izvoza v tretje države. "V preteklosti je bila bolezen, kot že ime pove, omejena na države Afrike, v zadnjih letih pa se je po vnosu v Gruzijo in Rusijo razširila v Baltske države, na Poljsko, Ceško in v Romunijo. APK je že vrsto let prisotna tudi na Sardiniji, kjer je bolezen endemična," dodajajo.

Zdaj so na upravi naredili tudi spletno stran, kjer lahko ves čas spremljamo pojavnost bolezni v bližnjih dravah. Dostopna je TUKAJ.

Komentarjev 2
  • Avatar vec
    vec 18:18 20.november 2018.

    slovenskih prašičev je recimo tam za eno resno nemško kmetijo, in vsi ti pujsi ostanejo v skrinjah kmetov ki so jih gojili, v štacunah in mesnicah prodajajo meso ki izvira iz vsepovsod, le iz Slovenskih kmetij NE.

  • loco 10:39 20.november 2018.

    Kaj pa tvegajo ta rdeči?