Vizita za živali > Novice
45 ogledov

Za petek organizirajo shod

Ari, ODPMŽ Dare Čekeliš (ODPMŽ)
V petek 3. julija bo shod v podporo Obalnemu društvu proti mučenju živali. V društvu opozarjajo na zrežirano zgodbo s strani občin, inšpekcije, veterine in komunale.

Iz Obalnega društva proti mučenju živali (ODPMŽ) so sporočili datum za shod, kjer bodo občani izrazili nezadovoljstvo nad vtikanjem politike v skrb za zapuščene živali. “Protestni shod v podporo ODPMŽ in Obalnemu zavetišču bo v petek 3. 7. 2015 ob 18.00 na Titovem trgu v Kopru,” pravijo.

Protestni shod organizirajo, “Ker si živali svojih pravic ne morejo izboriti same, ker gre za zrežirano zgodbo tistih, ki imajo apetite po denarju in ker ne moremo dovoliti, da zavetišče postane prostor za politiko, moč in denar,” pravijo. Dodajajo, da je s svojim delom ODPMŽ dokazal, da zna in zmore in da ne morejo dovoliti uničenja še ene nevladne organizacije v Kopru. “Ker nismo ne ovce ne sužnji in zahtevamo enakopraven in svoboden Koper!” so zaključili.

Protestni shod so najavili že minuli konec tedna, ko so v petek prišli predstavniki Komunale Koper, ki jo vodi Gašper Gašpet Mišič in predstavniki obalnih občin v zavetišče. Želeli so primopredajo za upravljanje zavetišče. Pred tem so namreč trije župani razdrli pogodbo z ODPMŽ za upravljanje Obalnega zavetišča. Sklicevali so se na odločbo inšpektorja z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki je društvu prepovedala sprejemanje novih živali in zahtevala oddajo obstoječih živali v roku tridesetih dni.  

"Zgodba je zrežirana" 

Predsednica ODPMŽ Andrea Bogataj Krivec pojasnjuje, da njihovo sodelovanje s Komunalo Koper ni sprejemljivo iz več razlogov. “Zgodba je zrežirana do zadnjega koraka, pripravljali so jo vsaj zadnjih šest mesecev. Res se je začela pri veterinarki Barbari Strmole, ki se je zaradi pritiska javnosti začasno umaknila korak nazaj,” pravi. Kot smo pisali je namreč Veterina Koper po besedah predsednice ODPMŽ zavlačevala s podpisom pogodbe z zavetiščem. V tem času pa je v zavetišče prišla inšpekcija, ki je ugotovila, da Obalno zavetišče nima sklenjene pogodbe z nobeno veterino.

“Sicer je bil načrt natančen, znan je tudi veterinar, ki bi v zavetišču delal, to je g. Donald Bogolin, poleg tega pa še hčerka ga. Strmole. Komunala Koper, ki je le filter oziroma krinka, pa je hitro ugotovila, da je zanjo lahko posel izgradnja modernega zavetišča, tu gre za evropska sredstva, denar, provizije …” našteva.

“Po začetkih pogajanj, ki so bila v četrtek 18. junija z g. Mišičem, smo doživeli poskus nasilnega prevzema zavetišča, za katerega g. Mišič še vedno trdi, da ni vedel. In to kljub temu, da so bili tam prisotni zaposleni v Komunali Koper, tam je bil celo njihov pravnik,” pravi Andrea Bogataj Krivec. Dodaja, da je na svojem Facebook profilu nekaj dni za tem zapisal, da zavetišče zaradi nevarnosti prenosa bolezni ni prostor za "crkljanje" živali in da deset let stari psi v zavetišču trpijo.

“Življenj živali ne moremo prepuščati Veterinarski ambulanti Koper, saj njihova razmišljanja predobro poznamo, evtanazija je prepogosta izbira, storitve niso zadovoljive...” opisuje. Ker v ODPMŽ ne najdejo nobene skupne točke z bodočim komunalnim zavetiščem je zanje sporazum nesprejemljiv. “Pa tudi sicer, verjemite, le utišati bi nas želeli, saj bi bili potem hitro nezaželjeni ...” je sklenila.

 Preberite še:

"Veterina zavlačevala s podpisom"

O Obalnem zavetišču tudi Il Piccolo

Že utihnil pasji lajež

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Dido 08:18 29.junij 2015.

    Verjamem, da je denar v igri, tako za Občino in Komunalo, kot tudi za Bogatajevo & Co. Nisem pristaš ne enih ne drugih, vendar pa...... Govori se, da so v Obalnem zavetišču izvajali tudi neregistriran, a zelo donosen posel in ...prikaži večin sicer hotel za živali. Prav zaradi tega naj bi jim v nekaj dneh uspelo izprazniti zavetišče, saj so lastniki prišli po živali, ki naj bi jih tam pustili prosti plačilu. Poudrajam, da za navedeno nimam nobenega dokaza in je lahko le ena od laži proti Bogatajevi. Vseeno pa me čudi, da so v nekaj dneh našli nove lastnike za živali, ki jih prej kljub velikemu trudi niso in niso mogli oddati.

  • h3o 20:01 28.junij 2015.

    -Borisa Lopovića v kletko-Gašper Lažem Misića v kletko-nemudoma

  • mph 18:11 28.junij 2015.

    Prav gnusno, ko človek bere o teh igricah, za katere so nekateri mislili, da ne pridejo na plano. Zdaj si lahko mislite, kakšne so šele na višjem, državnem ali EU nivoju (nemške banke in to) ali pa na svetovnem (ameriške ...prikaži več banke in korporacije in to).