Vizita za živali > Novice
117 ogledov

Zakaj komarji pičijo ravno mene

Komar Profimedias
Razlog ne tiči v krvi, kot pravi razširjeni mit ...

Razlog, da komarji nekatere pičijo raje od drugih, ni v okusu krvi, kot pravi razširjeni mit, ampak v naši koži, izpostavljajo strokovnjaki. Pomembno vlogo pri privabljanju oziroma odganjajo komarjev imajo feromoni. Gre za posledico različnih kombinacij bakterij, ki živijo na naši koži, izpostavlja študija nizozemske Univerze in centra za raziskovanje Wageningen. Ti mikroorganizmi poskrbijo, da naši izločki dobijo vonj. Brez njih bi bil naš pot nevtralen oziroma ne bi zaudarjal.

Več kot 300 kemičnih sestavin, ki jih ustvarijo omenjeni mikroorganizmi na naši koži in zaradi katerih se spremeni vonj potu, lahko povzroči, da postanemo prava poslastica za komarje ali pa ustvari naravni repelent, ugotavlja raziskava Univerze na Floridi. Razlika naj bi se skrivala v kombinaciji bakterij. Večje, kot je število bakterij na naši koži, manj privlačni smo za insekte.

Uživanje alkohola, debelost, nosečnost in telesna aktivnost

Marsikdo je prepričan, da je za večjo dovzetnost za pike komarjev krivo tudi uživanje alkohola. Gre za še enega izmed družbenih mitov? Manjša študija, ki so jo opravili na Univerzi za medicino in farmacijo Toyama na Japonskem je pokazala, da je višja koncentracija etanola v potu posameznikov, potem ko so zaužili pivo, privabila več komarjev kot pred tem, ko sodelujoči niso zaužili alkoholne pijače.

gibanje, otroci | Avtor: Profimedias Profimedias
Raziskovalci z Univerze v Sussexu v Angliji so ugotovili, da komarje privablja tudi ogljikov monoksid. Tega pri dihanju v večji meri oddajajo osebe s povečano telesno težo in nosečnice. Podobno velja tudi za mlečno kislino, ki jo naše telo proizvaja med telesno aktivnostjo. Naposled med vadbo ali po njej obstaja večja možnost, da nas piči komar. 

Komentarjev 5
  • primoz.g 00:08 12.julij 2016.

    jest nima pojma kero grupo imam, pijem kadim fukam k budala, pa me 15 let ni useku noben komar, PR nas, me je pa obglodalo cela jata na mađarskem in ene dve v usa, se prav da se komarci razlikujejo, ...prikaži več na balatonu pomaga bolj kot ne ČIK ter neka vrba iz ukraine, v usa pa nobena razen repelenta kot je v štacuni in mreže.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 00:07 12.julij 2016.

    Ampak zanimivo je pa tole ane... da krvno skupino 0 omenjajo kot razlog eno leto nazaj tukajle:http://www.zurnal24.si/katera-koza-mu-najbolj-disi-komar-clanek-250432#lnl_cat=vrt-in-zivali

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 00:03 12.julij 2016.

    Se strinjam, jaz in sin imava krvno -0, komarji letajo samo okrog naju... no sem pogruntala kako naju zaščitim. Mogoče bo še komu prav prišlo in deluje tudi proti klopom (če dodamo eterično olje limonine trave):- 2 vrečki celih ...prikaži več klinčkov (nageljovih žbic) namočimo v šnops, tako da jih tekočina pokrije- pustimo na temnem 1 teden, da dobimo izlužnino- precedimo nato za isto količino, kot je izlužnine dodamo olje (olivno, konopljino se fino vpija)Zapremo v stekleničko in se namažemo, po potrebi. :)Kar pa se raziskav tiče, pa je možno, da imamo mi z 0 (oz. naša koža) pač drugačne vonjave, kot tisti z drugimi krvnimi skupinami.