Vizita za živali > Novice
1056 ogledov

Zakaj so bili dinozavri tako veliki

Dinozaver
Dinozavri so bile ogromne živali. Največji odkriti dinozaver, ki so ga leta 2014 odkrili v Argentini, je bil dolg kar 40 metrov, visok pa okoli 20 metrov ...

Težek je bil 77 ton, kar je kar 14 afriških slonov skupaj … Za dodatno primerjavo: samci žirafe zrastejo v višino do nekje petih metrov in pol.

Ste se kdaj vprašali, zakaj so zdaj živali v primerjavi z dinozavri tako majhne? Teorij je več, med seboj pa si pogosto nasprotujejo. Sodeč po eni teoriji, so postali dinozavri, ki so bili hladnokrvne živali, tako veliki, ker so živeli v takšnih klimatskih razmerah. Te so bile precej bolj tople od zdajšnjih in to je morda spodbudilo njihovo presnovo. Pri tej teoriji navajajo še podatek, da plazilci za razliko od sesalcev rastejo celo svoje življenje. 

Zadrževali naj bi toploto 

Spet druga teorija pravi, da so bili nekateri dinozavri toplokrvni in so bili tako veliki zaradi potrebe po tem, da zadržujejo toploto in se borijo z mrazom. Največji rastlinojedi dinozavri so bili morda tako veliki, da so se lahko ubranili mesojedih vrst.

Za velikost nekaterih dinozavrov bi bila lahko kriva tudi struktura njihovih kosti in sklepov. Raziskovalci so ugotovili, da se kosti sesalcev sorazmerno z velikostjo na koncu zaokrožijo, hrustanec pa se z raztezanjem stanjša. Pri dinozavrih naj bi se kosti razširile, ob koncih sploščile, hrustanec pa se je razvil v več slojih. To naj bi dinozavrom omogočilo, da so postali tako veliki. 

Komentarjev 1
  • ode 09:34 02.julij 2017.

    Zaradi tretjine več kisika v zraku, skoraj stalne temperature na celotnem kopnem in morju, ki je bilo za tretjino večje površine, kar pomeni obilo vsakodnevnih padavin in posledično celo letna bujna vegitacija na celotnem kopnem. Idealno za razvoj rastlinojedih dinozavrov, ...prikaži več ki so se razmnoževali z jajci. Mesojedi plenilci so se razvijali počasneje in po velikosti in številu niso dohajali rastlinojedih.