Vizita za živali > Novice
15257 ogledov

Zaradi teh živali umre največ ljudi

Ugriz Profimedias
Podatki, ki vas bodo presenetili.

Vas je strah kač, pajkov ali škorpijonov? Potem vas bo morda pomiril podatek, da obstaja veliko večja verjetnost, da vas bosta ubila pes ali čebela.  

Od 1.610 oseb, ki so v ZDA od leta 2008 do 2015 umrli zaradi živali, so jih 478 ubil sršeni, čebele ali ose, 272 pa psi. Kače, pajki in škorpijoni so ubili 99 ljudi, je pokazala raziskava, objavljena v reviji Wilderness & Environmental Medicine. 

Podatki, ki vas bodo presenetili

Na podlagi podatkov, ki jih objavljajo centri za nadzor in preprečevanje bolezni v ZDA, so raziskovalci ugotovili, da na leto zaradi stika z drugimi sesalci, mednje sodijo tudi konji, govedo in prašiči, umre 72 ljudi.  

Le šest ljudi na leto umre zaradi ugriza kače in prav toliko zaradi pika strupenega pajka. V osemletnem obdobju sta dve osebi umrli zaradi morskih živali, nihče pa ni umrl zaradi podgan, je poročal The New York Times.  

95 otrok, mlajših od deset let, so v preučevanem obdobju ubili psi. Stopnja smrtnosti zaradi psov pri otrocih, mlajših od štirih let, je bila dvakrat višja kot pri osebah nad 65 let in štirikrat višja kot pri drugih starostnih skupinah. "Otroci, mlajši od štirih let, so pod velikim tveganjem. Ponavadi gre za družinske pse ali pse, ki jih otroci ponajo," je izpostavil vodilni avtor Jared A. Forresrer z Univerze Stanford.

Opozorilo Vizita za živali Raziskava: Majhni otroci ne znajo prepoznati njihove stiske  

Gledano v celoti je bilo 72 odstotkov žrtev moških, večina jih je bila starih od 35 do 64 let.  

Raziskava ima tudi nekaj slabosti, saj ne vključuje smrtnih žrtev zaradi trkov z jeleni in drugimi živalmi. Takšnih žrtev naj bi bilo v ZDA okoli 200 na leto. Poleg tega pa pri vseh vzrokih smrti niso navedene vse podrobnosti smrti. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.